Většina klubů v anglické Premier League by vydělala i s prázdnými stadiony, tvrdí studie

Stadion v Leicesteru

Stadion v Leicesteru Zdroj: profimedia.cz

Stadion v Leicesteru
2
Fotogalerie

Některé kluby v nejvyšší anglické soutěži Premier League si mohou oddechnout. Podle studie BBC by 11 z 20 účastníků v sezoně 2016/17 mohlo hrát zápasy bez účasti diváků a stejně by zůstali v zisku. Důvodem jsou rostoucí příjmy z televizních práv, které jen ve zkoumaném období přinesly do Premier League 8,3 miliardy liber (239 miliard korun).

Podle odborníka na ekonomiku sportovních klubů Roba Wilsona je trend, kdy jsou příjmy z vysílacích práv zásadní položkou rozpočtů, klíčové od roku 2012, kdy překročily v Premier League hranici tří miliard liber.

„Najednou bylo cítit, že se všichni začali soustředit na peníze od televizí víc než na příjmy ze vstupenek. Když dostanete 120 milionů liber za to, že hrajete doma zápasy, můžete je tak klidně hrát před prázdným stadionem, pokud budete chtít,“ tvrdí Rob Wilson z sheffieldské univerzity.

Takže se nabízí otázka: Jsou diváci vůbec potřeba? Předseda Federace fotbalových fanoušků Malcolm Clarke je o tom přesvědčený. „Říkám, že jsou vůbec nejdůležitějším prvkem,“ nepochybuje. „Hráči a trenéři přicházejí a odcházejí, ale fanoušci jsou důvod, proč je tento produkt pro televizi tak atraktivní. Atmosféra, plné tribuny, fanoušci z obou táborů na jednom místě.“

Uznává, že se poměry změnily, ale přestože nejsou příjmy ze vstupenek zásadní položkou, je důležité o přízeň diváků na tribunách pečovat. A to třeba pro případ, pokud byste z elitní soutěže sestoupili. Zatímco v roce 2017 činil průměrný obrat jednoho klubu v Premier League 157 milionů liber, v druhé lize šlo o téměř šestkrát nižší částku (24 milionů liber), pak rázem nabývají příjmy od loajálních fanoušků na důležitosti.


Celý článek si můžete přečíst na webu isport.blesk.cz >>>