Hamé čeká kvůli Rusku stamilionové ztráty. Bude chtít kompenzace

Potravinářská firma Hamé bude požadovat po vládě, potažmo po EU kompenzaci případných škod a zmařených investic vzniklých omezením dodávek na ruský trh. Pro Hamé je Rusko důležitým trhem. Při zhoršení situace po zákazu dovozu potravinářských a zemědělských produktů do Ruska firma očekává stomilionové ztráty.

„Současná situace nás velmi znepokojuje. Na ruském trhu letos plánujeme utržit za naše výrobky zhruba 900 milionů korun, což je skoro 20 procent celkových konsolidovaných tržeb společnosti,“ uvedl generální ředitel Martin Štrupl. Dodal, že z tohoto objemu přibližně 15 procent výrobků Hamé dováží z českých výrobních závodů, zbylou část vyrábí ve svém závodě v Rusku, kde produkuje paštiky, kečupy a kojenecké výživy.

Hamé Omezení investic v Rusku ovlivní naše výnosy

„Již nyní jsme vzhledem k rizikům museli omezit plánované investice do ruského výrobního závodu a do rozvoje ruského trhu, což negativně ovlivní naše budoucí výnosy,“ upozornil Štrupl. Hamé má výrobní závod v Ruské federaci již deset let. Jeho výrobky se distribuují nejen v Rusku, ale i do dalších rusky mluvících zemí. Nejúspěšnějším produktem Hamé na ruském trhu jsou paštiky, velmi dobře se prodávají i masové konzervy a kojenecké výživy.

Hamé je přední českou potravinářskou firmou vyrábějící trvanlivé i chlazené potraviny. Skupina loni zaznamenala celkové tržby 5,7 miliardy korun. Mírný pokles na domácím trhu si Hamé vynahrazuje právě v zahraničí.

Sobotka: Kompenzace za ruské sankce by se měly řešit na úrovni EU

Případné kompenzace zemědělcům kvůli ruským sankcím by se měly řešit hlavně na úrovni EU v rámci zemědělské politiky. Na dnešní tiskové konferenci po setkání s ministrem financí Andrejem Babišem to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Babiš k tomu poznamenal, že dopady nelze nyní přesně odhadnout, ale „přebytky potravin z EU mohou mít devastační účinky na náš průmysl.“

„Pokud budou v rámci sankcí výraznější dopady, tak je potřeba, aby se to otevřelo na evropské úrovni,“ uvedl premiér. Možné je podle něj využít například mechanismů ve Společné zemědělské politice.

„Hamé bude v pohodě, protože má vlastní výrobu v Rusku, takže nevím, proč bychom měli kompenzovat,“ uvedl Babiš, který je majitelem Agrofertu.

Karbanátky a zelenina
Ruské embargo na dovoz zeleniny z Evropské unie může podle českých zelinářů zvýšit její import do Česka, což by způsobilo snížení cen zeleniny a možná i pěstebních ploch v tuzemsku. Uvedl to předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman. Podobné obavy mají pěstitelé ovoce.
Ruský zákaz se zřejmě dotkne i libereckého výrobce sekané a karbanátků RAVY CZ. Firma sice do Ruska své výrobky zatím nedováží, byla ale blízko podepsání kontraktu, který by ji umožnil vstup na tento trh. Prohlásil to spolumajitel firmy Ivo Najman.

Rusko zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z Evropské unie i Spojených států. Oznámil to dnes ruský premiér Dmitrij Medveděv. Roční zákaz dovozu potravinářských a zemědělských produktů se vztahuje také na dovoz z Austrálie, Kanady a Norska. Zákaz dovozu z EU a USA se nevztahuje na alkohol.

Obchodní bilance Česka a Ruska:
V roce 2013 dosáhl český vývoz do Ruska 5,9 miliardy dolarů (zhruba 116 miliard korun), dovoz činil 7,9 miliardy dolarů (zhruba 155 miliard korun). Obrat tak činil 13,8 miliardy dolarů, což byl téměř stejně, jako v roce 2012.
Rusko zaujímá v exportu České republiky sedmé místo (s podílem 3,9 procenta) - za Německem, Slovenskem, Polskem, Francií, Británií a Rakouskem. V importu je to páté místo (5,6 procenta) za Německem, Čínou, Polskem a Slovenskem.
České firmy nalézají příležitosti v energetice (jaderném strojírenství), v dopravním strojírenství či ve výstavbě multifunkčních budov. Značnou část ruského importu do Česka pak tvoří paliva a suroviny.