Havlova Lancia mění majitele, cena vozu nepřesáhla půl milionu

Lancia Kappa Václava Havla

Lancia Kappa Václava Havla Zdroj: profimedia

Lancia Kappa Václava Havla
Lancia Kappa Václava Havla
Lancia Kappa Václava Havla
Lancia Kappa Václava Havla
Havlova Lancia Kappa
6
Fotogalerie

Soukromý vůz prvního prezidenta České republiky Václava Havla změnil majitele. Dosavadní vlastník a zakladatel sítě autocenter AAA Auto Anthony Denny prodal tmavě modrou Lancii Kappa za 400 tisíc korun.

„Během prvních dnů od zveřejnění inzerátů jsme byli kontaktováni devíti vážnými zájemci různých koutů České republiky. Od chvíle, kdy se Lancia po prezidentu Havlovi objevila v naší internetové inzerci, si vůz prohlédlo přes dva tisíce lidí. Vůz pochopitelně budil značnou pozornost i na pobočce v Praze, kde byl vystaven,“ doplňuje regionální manažer výkupu AAA Auto Jindřich Topol. Jméno nového majitele s odkazem na respektování jeho soukromí neuvedl.

Havel vůz koupil v roce 1997 den před svatbou s herečkou Dagmar Veškrnovou a za devět let s ním najezdil okolo 30 tisíc kilometrů. Automobil od doby, kdy jej v roce 2006 získal Denny, zůstal prakticky v nezměněném stavu.

Běžná italská Lancia Kappa se dá sehnat za desetitisíce, zachovalejší kusy od sta tisíc korun výše.

„Cena vozů po slavných osobnostech, zejména těch s celosvětovým přesahem, kterým byl i prezident Václav Havel, se určuje relativně těžko. Zpravidla si stávající majitel zvolí částku, kterou by chtěl za vůz dostat a čeká, až se najde zájemce, pro kterého je vlastnictví vozu zajímavé. Při určení ceny jsme zároveň vycházeli i z prodeje první prezidentské Lancie, kterou před několika lety získal nový majitel za obdobnou částku,“ uzavírá Jindřich Topol.

Že je Lancia Kappa vůz, který si drží svoji cenu i po letech, potvrzuje i další z bývalých majitelů. „Najezdil jsem s ní 200 tisíc kilometrů, pak jsem ji dal do bazaru a na nákup nového vozu jsem ještě dostal 10 tisíc korun,“ okomentoval bývalý majitel vozu Martin Nosek, který Lancii před měsícem prodal.

Investování do veteránů je jednou z oblíbených disciplín investorů, kteří se do svého portfolia nebojí přiřadit ani umělecké artefakty, šperky a další méně tradiční investice. V posledním desetiletí se přitom investice do veteránů vyplatila více než dost – mezi lety 2007 až 2017 jejich cena vzrostla o 360 procent, vyplývá z dat britské agentury Knight Frank. Stará auta tak dokázala opanovat žebříček nejúspěšnějších alternativních investic poslední dekády.