Hospody na horách se dál brání platbám kartou, bojí se o dýška. Harrachov proto zasypaly bankomaty

V kiosku kousek od stezky k Mumlavským vodopádům berou karty i hotovost.

V kiosku kousek od stezky k Mumlavským vodopádům berou karty i hotovost. Zdroj: Michaela Szkanderová

V obci je kromě bankomatů i bezobslužná směnárna.
Bankomat najdou návštěvníci Harrachova třeba přímo na terase před restaurací.
Pokud v obchodě neberou hotovost, zákazník si může vybrat přímo před obchodem.
Bankomat v Harrachově lze najít dokonce uvnitř v restauraci.
Bankomaty jsou kromě restaurací a hotelů součástí také půjčoven sportovního vybavení.
9
Fotogalerie

Ani letošní zimní sezona nepřinesla provozovatelům ski areálů a dalších návazných služeb takové tržby, jaké by si představovali. Ačkoliv sněhu v zimě napadlo průměrné množství, kvůli vysokým teplotám se ho mnoho neudrželo ani ve vyšších nadmořských výškách. Každoroční krácení zimní sezony dopadlo i na jedno z nejnavštěvovanějších českých středisek, krkonošský Harrachov. Nyní se město chystá na příjezd jarních a letních turistů. A zatímco karty stále mnoho z horských podniků nepřijímá, v české baště skoků na lyžích se rozhodli provozovatelé restaurací a penzionů řešit fenomén „cash only“ po svém – prakticky na každém kroku mají bankomaty.

Manželé Kloučkovi přijeli do Harrachova za pěší turistikou, s lyžováním na českých horách vzhledem k předpovědi počasí dopředu nepočítali. Na otázku, zda s sebou mají dostatek hotovosti, odpovídají, že přijeli vybaveni. „Jsme zvyklí, že na českých horách moc karty neberou,“ vysvětlují. V bistru Pod Mumlavou, které je pomyslným startem na procházce směrem k Mumlavským vodopádům, a kde se po cestě zastavují, by ale digitálně zaplatit mohli. Jeho provozovatel Josef Smetana dříve umožňoval platby prostřednictvím QR kódu, nyní testuje nový terminál.

V kiosku kousek od stezky k Mumlavským vodopádům berou karty i hotovost.V kiosku kousek od stezky k Mumlavským vodopádům berou karty i hotovost.|Michaela Szkanderová

„Spousta podniků karty nebere, ale má před vchodem bankomat. Někdy dokonce uvnitř v hospodě,“ říká Smetana. Přes ulici nám ukazuje bankomat provozovatele Euronet, který stojí přímo před obchodem se suvenýry. Během procházky po Harrachově si všímáme několika dalších, které jsou často součástí penzionů nebo půjčoven lyžařského vybavení. Většinu z nich provozuje stejná firma, v centru jsou ale k nalezení i bankomaty běžných bankovních institucí. 

Pokud nezbyde návštěvníkům Harrachova dostatek hotovosti na nákup suvenýrů, mohou si venku vybrat z bankomatu.Pokud nezbyde návštěvníkům Harrachova dostatek hotovosti na nákup suvenýrů, mohou si venku vybrat z bankomatu.|Michaela Szkanderová

Starosta Harrachova Tomáš Vašíček potvrzuje, že v obci je bankomatů, které spravují přímo banky, minimálně šest. „Občané i návštěvníci u nás mají na výběr, ze kterého bankomatu si peníze vyberou. Já osobně služby jiných než bankovních bankomatů nevyužívám, takže s nimi bohužel nemám zkušenost,“ říká. Oblibu bankomatů Euronet nebo jiných soukromých firem u místních podnikatelů si vysvětluje tím, že jim soukromá společnost může nabízet dobré podmínky spolupráce. 

Pokud v obchodě neberou hotovost, zákazník si může vybrat přímo před obchodem.Pokud v obchodě neberou hotovost, zákazník si může vybrat přímo před obchodem.|Michaela Szkanderová

Podle provozovatelů restaurací a dalších služeb je pro ně instalace bankomatů společnosti Euronet jednoduchá z technického hlediska. Firma na svých webových stránkách slibuje, že pro zasazení venkovního volně stojícího bankomatu před podnik potřebuje pouze vybetonovaný podklad a elektrickou přípojku. Někteří návštěvníci Harrachova ale na žluto-modré bankomaty nereagují dobře, v poslední době například kvůli kontroverzi ze začátku března, na kterou upozornil Janek Rubeš na svém youtubovém kanálu Kluci z Prahy. Bankomat měl údajně uživatelům strhávat poplatek z karty za zobrazení zůstatku na účtu. 

Relativně neobvyklý úkaz nabízí harrachovská restaurace Roubenka. V podniku sice nelze platit kartou, ihned za dveřmi ale na návštěvníky čeká bankomat. Podle informací od provozovatelky restaurace jde sice o stroj od soukromé společnosti, peníze do něj ale údajně vkládá přímo personál Roubenky. S tím, že by hosté z podniku kvůli platbám v hotovosti ve větší míře odcházeli, se příliš nesetkává, protože upozornění visí přímo na vstupních dveřích. 

Bankomat v Harrachově lze najít dokonce uvnitř v restauraci.Bankomat v Harrachově lze najít dokonce uvnitř v restauraci.|Michaela Szkanderová

Podle průzkumu společnosti Visa v lyžařských střediscích nejčastěji nelze platit kartou na parkovišti nebo v restauracích. Přitom právě u stravovacích zařízení by návštěvníci tuto možnost ocenili nejvíce. Šetření mezi více než 600 respondenty během letošního ledna a února navíc ukázalo, že ​​téměř polovina návštěvníků českých skiareálů změní při nepřijímání karet chování způsobem, na kterém obchodníci tratí. Kolem 17 procent z nich odejde ke konkurenci a 20 procent se vydá hledat bankomat. 

I v případech, kdy si hosté na platbu v hotovosti nestěžují přímo v podniku, se ale omezení může projevit v hodnocení restaurace na internetu. „Fantastické jídlo draze vykoupeno nemožností platit kartou,“ píše uživatel Tomáš Adam v recenzi Google na restauraci Roubenka. Její zaměstnanci potvrzují, že ačkoliv jsou návštěvníci spokojeni s jídlem a obsluhou, hodnocení často sníží právě kvůli tomu, že musí uhradit večeři v hotovosti. „Nemožnost platit kartou v dnešní době je už snad jen hloupý vtip,“ stěžuje si pro změnu uživatel Pavel na harrachovský podnik U Studny.  

Bankomaty jsou kromě restaurací a hotelů součástí také půjčoven sportovního vybavení.Bankomaty jsou kromě restaurací a hotelů součástí také půjčoven sportovního vybavení.|Michaela Szkanderová

Provozní jednoho z harrachovských podniků, která si nepřála být v textu jmenována, uvádí jako hlavní důvod nepřijímání karet motivaci pro zaměstnance restaurace. V případě plateb kartou totiž často přicházejí o dýška, která nadále zůstávají jedním z hlavních benefitů práce v gastronomii. „Najít kvalitní personál je přitom stále náročnější, potřebujeme si tady dobré lidi udržet. Když zákazníci platí kartou, často jen bezmyšlenkovitě přiloží kartu k terminálu a na spropitné nemyslí,“ tvrdí. Hotovost podle ní navíc také často vyžadují dodavatelé, což potvrzují například zaměstnanci nedalekého baru Konírna. I oni proto prosí hosty, aby platili přednostně bankovkami. 

Jedním z podniků, který naopak karty přijímá, je v Harrachově rodinná kavárna a restaurace Rustico345. Její majitelka Karolína Bosnić si podle svých slov nedokáže představit, že by zákazníkům numožňovala zaplatit digitálně. „Rozumím tomu na některých horských boudách ve vyšší nadmořské výšce, tam může být problém se signálem. Ale my jsme ve městě, tady ten důvod nevidím,“ uvádí. 

V rodinném bistru Rustico345 si své fungování bez platebního terminálu neumí představit.V rodinném bistru Rustico345 si své fungování bez platebního terminálu neumí představit.|Michaela Szkanderová

Následně popisuje situaci, kdy bistro na několik hodin zažilo výpadek, a hosté tak neměli možnost zaplatit kartou. „Někteří si dojdou vybrat nebo se zastaví pro hotovost doma. Většina si toho ale jednoduše koupí méně,“ říká. Menší útratu v podnicích, kde neberou karty, potvrzují i data společnosti Visa. Podle nich v horských střediscích v takových případech utratí méně peněz přibližně 23 procent návštěvníků. „Podnikatelé, kteří nabízejí bezhotovostní platby, zaznamenávají až o 30 procent vyšší obrat,“ doplňuje Jitka Palatová, generální ředitelka společnosti KB SmartPay.

Na otázku, zda lidé zapomínají na spropitné v případě, kdy platí kartou, odpovídá Bosnić váhavě. „Nemyslím si, že by způsob platby přímo ovlivňoval to, zda host dá dýško. Máme zkušenosti, že i na kartu nám naši zákazníci rádi spropitné dají,“ tvrdí restauratérka. Zároveň dodává, že bankomaty, které jsou v Harrachově k vidění na každém rohu, městu dobrou vizitku nedělají.