Hoteliéři nestíhají srovnat krok s Airbnb, to nejspíš vytlačí Pražany i z širšího centra

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš

Rekonstrukce Grandhotelu Evropa v Praze na Václavském náměstí.
Rekonstrukce Grandhotelu Evropa v Praze na Václavském náměstí.
Hotelu ze sítě Hard Rock se dočká i Praha. Luxusní hotelový komplex vyroste na Letné.
Zde má vyrůst Sugar Palace. Cukrovarnický palác a bývalé sídlo Investiční a poštovní banky v jednom v Praze 1 na Senovážném náměstí.
Zde má vyrůst Sugar Palace. Cukrovarnický palác a bývalé sídlo Investiční a poštovní banky v jednom v Praze 1 na Senovážném náměstí.
12
Fotogalerie

Ubytovací platformy si v Praze na úkor hotelů ukrajují čím dál větší díl z rostoucího turistického byznysu. Podíl platforem typu Airbnb na ubytovávání turistů roste. Majitelé hotelů se tomu snaží čelit novými developerskými projekty.

Každým rokem přijede do Prahy o tři sta tisíc turistů více. Avšak zatímco počet hotelových lůžek za poslední dva roky vzrostl o 1,4 procenta, ubytovací kapacita přes platformy typu Airbnb vyskočila o 34 procent. Vyplývá to ze studie poradenské firmy Deloitte, podle níž bylo loni v Praze k dispozici na krátkodobý pronájem kolem čtrnácti tisíc bytů.

„Vidina zajímavého výdělku přes platformy krátkodobého bydlení vytlačuje obyvatele z centra města. Očekáváme, že tento efekt bude pokračovat i do širšího centra,“ uvedl vedoucí nemovitostí v Deloitte Miroslav Linhart.

Developeři teď mají v hlavním městě podle společnosti Cushman & Wakefield šestnáct hotelových projektů v úhrnu s 2900 pokoji. Jen 42 procent z této kapacity se však staví.

„Vezmeme-li v potaz sílu a značnou velikost pražského hotelového trhu, je plánovaná výstavba relativně skromná a trh ji snadno absorbuje. Zvláště když si uvědomíme, že může trvat mnoho let, než se plánované hotely skutečně dokončí,“ řekl Bořivoj Vokřínek, specialista na hotelový trh z Cushman & Wakefield. Připravované hotely v PrazePřipravované hotely v Praze|E15

Příkladem trnité cesty od plánů k realizaci je podle něho projekt luxusního hotelu řetězce Ritz Carlton v souboru budov U Sixtů poblíž Staroměstského náměstí. Stavbaři tam již pracují, projekt se však připravoval od roku 1998.

Vzestup ubytovacích platforem však neznamená, že by pražské hotely zely prázdnotou.

„Jejich obsazenost se již druhým rokem pohybuje v průměru na hranici 78 procent. To je poměrně vysoké číslo. Avšak důležitější je, že se postupně daří zvyšovat průměrné ceny ubytování, takže se Praha již poměrně značně přibližuje k cenám například Vídně,“ zdůraznil prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Prohlédněte si, která místa se mají v zájmu hotelnictví proměnit:

Za pokoj ve čtyř- či pětihvězdičkovém hotelu se v září v Praze platilo průměrně devadesát eur.

Ve Vídni to bylo 102 eur. Pražští hoteliéři meziročně zvýšili průměrné ceny o 2,2 procenta, zatímco obsazenost podle statistik hotelové asociace zvedli o sedm desetin procenta.