Kosmetické impérium Yves Rocher prodělává. Ruší pobočky v sousedních zemích

V roce 2021 prodělala Yves Rocher v Česku více než 11,5 milionu korun.

V roce 2021 prodělala Yves Rocher v Česku více než 11,5 milionu korun.

Francouzská společnost Yves Rocher se rozhodla zavřít všech 140 franšíz v Německu, Rakousku a ve Švýcarsku. O práci tak během následujících měsíců přijde na 350 lidí. Ani na českém trhu se značce příliš nedaří. Podnik si v Česku v minulých letech připsal ztráty v řádu desítek milionů korun. Pobočky zde ale rušit nebude. 

V roce 2021 prodělal Yves Rocher v Česku více než 11,5 milionu korun. V roce předtím si společnost připsala ztrátu dokonce přes 22 milionů korun. Účetní závěrku za rok 2022 české zastoupení nezveřejnilo. K dotazu, proč se tomu tak nestalo, se společnost odmítla vyjádřit.

„Podobná opatření jako v Německu nejsou plánována v případě České republiky a tyto změny žádným způsobem neovlivní distribuci produktů Yves Rocher,“ uvedl pro e15 generální ředitel společnosti Yves Rocher pro Česko a další čtyři země střední a východní Evropy Miroslav Kubricht. I přes výrazný finanční propad se tedy českému zastoupení daří udržet všech 73 obchodů napříč republikou.

„Z trhu vnímáme, že společnost Yves Rocher patří mezi dobře fungující koncepty, které v rámci České a Slovenské republiky mají dobré obchodní výsledky a k jejich zavírání nedochází,“ dodává Jan Kotrbáček, vedoucí týmu pronájmu maloobchodních prostor pro střední a východní Evropu společnosti Cushman & Wakefield.

Kosmetický obr doplatil na covid

Ze 140 dotčených franšíz v Německu, Rakousku a ve Švýcarsku byly některé zavřeny už za covidu. „Poslední dva roky čelila společnost Yves Rocher velkým výzvám způsobeným především dopadem pandemie a změnou nákupního chování spotřebitelů,“ uvedl Kubricht. 

Společnost dle něj pod tíhou složité ekonomické situace přišla s plánem k zajištění udržitelnosti a návratu k trvalému růstu. „V souladu s tímto plánem oznámila společnost restrukturalizaci některých aktivit na některých svých trzích, konkrétně v Německu, Švýcarsku, Rakousku, Španělsku a ve Švédsku,“ doplnil Kubricht.

Kromě zrušení kamenných prodejen má dle Kubrichta dojít i k uzavření místních centrál a reorganizaci pracovní síly. Ohrožená je podle Kubrichta i centrála ve Stuttgartu. Z takzvaného trhu DACH (oblast označující evropské německy mluvící země, tedy Německo (D), Rakousko (A) a Švýcarsko (CH) – pozn. red.) ale Yves Rocher nezmizí úplně. Online prodeje zůstanou.

Německá dceřiná společnost kosmetického koncernu patří do skupiny Rocher, která spravuje portfolio několika kosmetických firem včetně francouzských módních značek. Skupina zaměstnává přes 15 tisíc lidí a její roční obrat přesahuje 2,3 miliardy eur. 

Červencová meziroční inflace v Německu činila 6,2 procenta. I to vedlo k pádu některých firem. Například módní značka Gerry Weber oznámila na konci června zrušení téměř tří čtvrtin německých poboček v Německu. Tamní obchodní svaz odhaduje, že do konce roku skončí kolem devíti tisíc obchodů. Pokud se odhad naplní, bude v Německu na začátku roku 2024 pouze 311 tisíc maloobchodníků. V roce 2015 jich tam působilo 373 tisíc.