KPMG: Cena ubytování loni opět klesla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7/Petr Topic

Dobrá zpráva pro turisty, špatná pro majitele hotelů, pensionů a kempů. Podle průzkumu společnosti KPMG loni dále klesala průměrná cena za pokoj v českých ubytovacích zařízeních. Hoteliérům se v průměru dařilo prodávat pokoj za 1076 korun, což je téměř o stokorunu méně než předloni a o čtyři stovky méně než v roce 2009. A zdražení se nečeká ani letos.

Důvod k jásotu nezavdávají hoteliérům ani další výsledky průzkumu. Velmi důležitý ukazatel RevPAR, což je tržba za jeden disponibilní pokoj, se snížila na 620 korun. Ještě v roce 2009 činila 760 korun. Nízké ceny na druhou stranu přilákaly do hotelů více hostů. Obsazenost hotelů se zvýšila o čtyři body na 56 procent. Dlouhodobě se však zkracuje délka pobytu. „Oproti období 2004 až 2007 jsou současné ukazatele v hotelovém segmentu výrazně nižší. Propad začal v roce 2009, takže tento sektor prochází již tříletým obdobím neradostných výsledků,“ komentoval výsledky Ondřej Špaček, který má v KPMG na starosti cestovní ruch a volnočasové aktivity. Podle něj těžkosti hotelového byznysu neskončí ani letos.

Přečtěte si rozhovor o podnikání v hotelnictví s předsedou představenstva společnosti EuroAgentur:

„Pro zákazníky ubytovacích zařízení může být rok 2012 naopak pozitivní, a to hned ze dvou důvodů: ceny se i nadále budou pohybovat ve spodních mezích a některá strategická rozhodnutí hotelů přispějí ke zvýšení kvality jejich služeb,“ dodal Špaček. Rizikem jsou ovšem úsporná opatření v západoevropských zemích, která mohou negativně ovlivnit poptávku. Loni v českých ubytovacích zařízeních přespalo téměř 13 milionů hostů, z toho 6,8 milionu cizinců. Zatímco cizinci co do počtu překonali rekord z roku 2007, Češi mají vůči rekordním létům 2006 až 2008 stále značnou rezervu.