Maďarsko se připravuje na úbytek ruských turistů

Lázeňské město Hévíz chce oslovit ruskou střední třídu i tamní oligarchy.

Lázeňské město Hévíz chce oslovit ruskou střední třídu i tamní oligarchy. Zdroj: profimedia.cz

Cestovní ruch v Maďarsku počítá v důsledku ukrajinskoruské krize a propadu hodnoty rublu až s 50procentním poklesem počtu turistů z Ruska. Pravoslavné Vánoce tento týden úbytek zmírnily, protože na svátky si turistické agentury rezervovaly pobyty v Maďarsku v předstihu. Od léta se tak počet ruských turistů snížil asi o 20 procent. Začátkem roku byli tři z deseti turistů v Budapešti Rusové. Stejně tomu bylo v další oblíbené destinaci, lázeňském městě Hévíz.

„Do krize se dostala ruská střední třída, ale ta by mohla být schopná se probrat poměrně rychle, a tak nelze ruský trh odepsat, je potřeba ho bombardovat konkurenceschopnými nabídkami,“ tvrdí Sándor Pokorádi, ředitel hévízského hotelu patřícího jedné z největších maďarských společností specializujících se na ruskou klientelu Hunguest Hotels.

Naději, že ruská krize bude přechodná, si živí prezident Maďarského hotelového svazu Ákos Niklai. „Rusové tu ročně utráceli 60 až 70 miliard forintů, takže i deseti- až 20procentní pokles způsobuje velmi vysoké ztráty hotelové mu byznysu,“ podotýká. Rusové totiž v hotelích zůstávají déle, nejčastěji deset dní, navíc hojně využívají i různé wellness služby, kosmetiku a další nabídky.

Náměstek primátora města Hévíz József János Képli zmiňuje analytiky, podle kterých může letos úbytek ruských turistů dosáhnout až padesáti procent. „Musíme se obrátit na novou klientelu, avšak zapomenout na tu ruskou by obrovská chyba. Patří do ní ti nejbohatší turisté, kteří donedávna jezdívali do luxusních zimních středisek v Alpách, zatímco teď se orientují na Bulharsko nebo zůstávají doma. Kdyby oligarchové a jejich rodiny narazili na vhodné nabídky, bylo by možné je přilákat na léčebné pobyty do Hévízu,“ míní místní politik. Údaje o jarních rezervacích ruské klientely však této vizi zatím za pravdu nedávají.

Z růstu pokles
Statistiky společnosti Magyar Turizmus ukazují, že v roce 2013 přijelo do Maďarska 197 tisíc ruských turistů, z toho bylo 191 tisíc ubytovaných v hotelech, v nichž dohromady strávili téměř 750 tisíc nocí. Rusové jsou tak na maďarském žebříčku na druhém místě po Němcích, avšak utrácejí proti nim víc. Na začátku roku 2014 se ještě ve statistikách projevil 6,6procentní nárůst, který se však na konci roku změnil na dvacetiprocentní pokles v počtu strávených nocí.