Malajsie otevírá v Johoru první asijský Legoland

Legoland

Legoland Zdroj: profimedia.cz

Kostičku po kostičce, první asijský Legoland pomalu rostl poslední tři roky a 15. září, tedy tuto sobotu, otevře své brány prvním návštěvníkům. Zábavní park, který stál 175 milionů eur (téměř 4,3 miliardy korun), se nachází ve městě Nusajaya v malajsijském státě Johor. Tak jako v ostatních pěti zábavních parcích v Evropě a Spojených státech, malajsijský Legoland nabízí interaktivní projížďky, atrakce a velkou show zaměřenou na rodiny s dětmi do dvanácti let.

Návštěvníci si při průchodu mezi miniaturami známých asijských staveb, jako jsou věže Petronas, Tádž Mahal a Angkor Wat, připadají jako obři. „Miniland mě nadchl. Je to práce génia,“ říká Rebecca Sawová, malajsijská bloggerka a zakladatelka Rouge Communications.

Provozovatelé třicetihektarového parku si slibují, že ho během prvních čtyř let navštíví přes milion lidí, kteří tu utratí peníze. Je mezi nimi i Singapurec Tan Kah Hwee. „Dovolenou si plánuji tak, abych mohl tohle místo navštívit,“ píše Tan na svém blogu Only William. Do Legolandu je to ze Singapuru nedaleko – stačí jen překročit most přes Johorskou úžinu.

Generální ředitel Legolandu Siegfried Boerst očekává, že třetina návštěvníků přijede z Johoru a Singapuru, třetina z Kuala Lumpuru, Panangu a dalších malajsijských států, zbytek potom z jiných částí Asie. „Vybrali jsme si Malajsii, protože lidé tady začínají mít peníze a rodinné hodnoty tu stále stojí velice vysoko. Legoland je zážitek pro celou rodinu. Jeho smyslem je, aby děti a rodiče spolupracovali,“ prohlásil Boerst.

Malajsijská ekonomika loni rostla tempem 5,1 procenta, ale inflace rok od roku také stoupá. Jak se ceny potravin a dopravy zvyšují, někteří Malajsijci kroutí hlavou nad cenami vstupného do Legolandu. Celodenní vstupenka stojí 35 eur pro dospělé, 27 pro děti. Roční vstupenka s neomezeným počtem návštěv vyjde na 69 respektive 52 eur. „Je to na mě trochu drahé,“ říká Cindy Tong, inženýrka z Kuala Lumpuru. „Možná že míří na lidi někde za oceánem,“ přemítá na svém blogu, čímž odkazuje na Singapurce.

Někteří komentátoři si myslí, že Malajsie chce konkurovat právě tomuto ostrovnímu státečku. Sousední Singapur se může pochlubit studii Universalu nebo Marine Life Parkem, největším oceanáriem na světě. Boerst to ale vidí jinak. Podle něho turisté, kteří tráví dovolenou v této části Asie, mohou navštívit obě místa. Singapurec Joe Lim s tím souhlasí.

„Myslím, že je dobré mít Legoland. Bude to win-win jak pro Singapur, tak pro Malajsii. Singapurci samozřejmě navštíví Legoland a turisté směřující do Legolandu se zase staví v Singapuru, když máme k sobě tak blízko. Singapur je letecký uzel, zvýší to také počty cestujících letadlem,“ říká Lim. Malajsijské Radě pro turismus se myšlenka Legolandu nejdříve nezdála, protože na rozdíl od Disneylandu nebo Universal Studios je Legoland v regionu poměrně neznámou věcí. Lidem z Legolandu se ale podařilo skeptiky přesvědčit a veřejnost vzdělat skrze soutěže ve stavění z lega.

Cathy, programátorka ze Singapuru, se do Legolandu chystá příští rok. „Určitě tam bude nabito, protože je to nové. Já si počkám.“ Cathy určitě nebude jediná, kdo si počká. Místní vláda v Iskandaru navíc chystá další lákavé atrakce. Chce totiž z Johoru vytvořit jeden velký zábavní park Malajsie.

Od naší zpravodajky. Autorka je členkou sítě GlobeReporter.org