Miliony, které mají u Full Tilt Poker také Češi, může zachránit nová dohoda

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: fulltiltpoker.com

Regulační úřad na britských Normanských ostrovech odebral ve čtvrtek provozovatelům populárních stránek internetového pokeru Full Tilt Poker s okamžitou platností licence k další činnosti. Full Tilt Poker se však podle včerejšího prohlášení dohodl s Groupe Bernard Tapie, která jej údajně koupí. Hráči tak mají naději, že o peníze vložené na účtu u tohoto provozovatele online pokeru nepřijdou.

Dohoda údajně zahrnuje plné vyplacení všech hráčů Full Tilt Pokeru, ovšem za slplnění několika podmínek. První z nich jsou úspěšná jednání s ministerstvem spravedlnosti Spojených států amerických. Ta přijdou na řadu okamžitě. Je tak možné že Full Tilt svou klinickou smrt ještě překoná.

„Pokud se ukáže tato informace jako pravdivá, tak je šance hráčů na získání prostředků zpět velmi vysoká,“ uvedl pro E15 Milan Sláma, předseda Asociace českého pokeru. Řádově se podle něj problém dotýká desítek tisíc Čechů, kteří mají u Full Tilt Pokeru uložené prostředky v řádech milionů korun. „Přesná čísla zná ovšem pouze Full TiltPoker,“ dodává Sláma.

Na začátku loňského roku Full Tilt poker ovládal společně s další velkou společností PokerStars zhruba 60 procent celéhoho on-line poker trhu. „Samotný Full Tilt Poker bych viděl někde kolem 25 procent celkového trhu,“ uvádí hrubý odhad Sláma.

Alderneyská komise pro kontrolu hazardních her (AGCC) obvinila Full Tilt Poker z porušení řady pravidel krátce poté, co američtí prokurátoři její aktivity označili za „pyramidový podvod“, protože peníze nových hráčů končily v rukou firemních šéfů a velkých hráčů.

Problémy začaly už v červnu

    AGCC odebrala licence třem dceřiným firmám ze čtyř, které stránky Full Tilt Poker provozují. Celá společnost podle ní podávala nepravdivé zprávy o své finanční situaci, neoprávněně poskytovala úvěry a neinformovala o podstatných událostech. Komise pozastavila licence všem čtyřem firmám skupiny Full Tilt Poker již v červnu.

    Na Full Tilt Poker stejně jako na konkurenční firmy Absolute Poker a PokerStars podala už dříve žaloby americká federální prokuratura, která je obvinila z bankovních podvodů, praní špinavých peněz a dalších trestných činů. Minulý týden prokurátoři prohlásili, že Full Tilt Poker provozuje „pyramidový podvod“, protože brala hráčům peníze z jejích účtů a svým ředitelům vyplatila více než 440 milionů dolarů (osm miliard dolarů). Firma tato obvinění odmítla.

Mezi těmi, kdo podle agentury AP dostávali peníze brané z hráčských účtů, byli slavní hráči pokeru známí z televizních obrazovek. Například vítěz World Series of Poker z roku 2000 Chris „Ježíš“ Ferguson údajně dostal nejméně 25 milionů doalrů a Howard „profesor“ Lederer získal 42 milionů dolarů.

    Komise na Alderney uvedla, že odebrání licence neznamená, že nemůže být později obnovena, pokud firma získá nového vlastníka a management. Nevyřešené závazky vůči hráčům pak budou věcí policie a soudů.

    Provozovatelé internetového pokeru se zejména zaměřují na americký trh, kde však je organizování hazardních her na internetu od roku 2006 v podstatě zakázáno. Podle amerických úřadů jsou podvody těchto firem důsledkem snahy o obcházení tohoto zákazu.

České stránky dál lákají nové hráče

Přes současné problémy je česká verze stránek společnosti dál v provozu a dál se zde mohou registrovat noví hráči. „To že jsou stránky Full Tilt Poker funkční je samozřejmě špatné a měli by tam být jasné informace. Přičítám to tomu, že společnost neměla v Česku country mamagera a tudíž to neměl kdo udělat…,“ říká Sláma.

Riziko, že by se do stejných problémů dostala některá z dalších online heren pokeru je podle Slámy podobné, jako například u internetových obchodů. Pochybení jednoho neznamená chybu systému. „Vždy je samozřejmě lépe hrát u prověřených společností, internet je plný recenzí samotných hráčů a ty bývají nejspolehlivější. Sama asociace se chystá s on-line společnostmi více spolupracovat, aby mohla chránit zájmy českých hráčů a doporučovat prověřené společnosti, uzavřel Sláma.

V Česku hraje poker buď naživo nebo na internetu podle odhadů odborníků 150 až 200 tisíc hráčů.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.