Musk požádal o licenci pro Tesla restaurace

Šéf automobilky Tesla Elon Musk chce zřejmě expandovat do gastroprůmyslu. Na konci května si v tichosti požádal o registraci obchodní značky Tesla restaurací.

Šéf automobilky Tesla Elon Musk chce zřejmě expandovat do gastroprůmyslu. Na konci května si v tichosti požádal o registraci obchodní značky Tesla restaurací. Zdroj: profimedia

Automobilka Tesla, která už nyní patří k nejhodnotnějším společnostem světa, by mohla provozovat vlastní síť restaurací, fast food nebo rozvážkové služby.
Gatroprůmysl na celém světě byl citelně zasažen koronakrizí. Jeden z nejbohatších lidí světa Musk v něm ale evidentně vidí potenciál.
Restaurace, nebo dokonce kina Tesly by mohly zabavit řidiče elektromobilů u nabíjecích stanic.
Loni vydaná Tesla Tequila byla téměř okamžitě vyprodána.
Jak prorazit v pohostinství by mohl Muskovi poradit i jeho mladší bratr Kimbal (na snímku), který je majitelem sítě restaurací.
6
Fotogalerie

Jeden z nejbohatších lidí světa, šéf společností Tesla a SpaceX Elon Musk, možná již brzy rozšíří své impérium do dalšího podnikatelského odvětví. Známý miliardář si na konci letošního května v tichosti požádal o registraci obchodní značky Tesla pro použití v pohostinství, píše byznysový magazín Inc. Pokud americký patentový úřad žádost schválí, Musk bude moci pod hlavičkou Tesly provozovat v USA restaurace, řetězec rychlého občerstvení nebo rozvážkové služby. 

Miliardář a jeho firmy se k registraci značky odmítli vyjádřit, a proto zatím není jasné, jaké budou podnikatelovy další kroky. Musk tu a tam hovoří o možné expanzi svého podnikání do gastroprůmyslu už několik let. Například v roce 2018 zveřejnil na Twitteru příspěvek v němž tvrdil, že plánuje otevřít oldschoolovou drive-in restauraci poblíž jedné z nabíjecích stanic Tesly v Los Angeles. 

Ještě dříve mluvil o podobném nápadu také spoluzakladatel a dnes již bývalý vysoký manažer Tesly J. B. Straubel. „Pracujeme s několika restauracemi na konceptu obchodů se smíšeným zbožím a jídelen, které by operovaly u našich nabíjecích stanic,“ řekl Straubel na setkání s provozovateli restaurací před třemi lety. 

Naposledy Musk myšlenku oživil letos v dubnu, kdy pro změnu tweetoval o brzkém otevření supernabíječky pro elektromobily v kalifornském městě Santa Monica. Informaci doplnil komentářem, že by rád u stanice zprovoznil také kino, které bude promítat sto nejlepších filmů, a restauraci ve stylu padesátých let. 

Ačkoli Muskovy společnosti nic z výše zmiňovaného dosud nezrealizovaly, magazín Inc. upozorňuje, že se vůbec nejedná o hloupý záměr. Nabíjení elektrického vozu totiž může trvat desítky minut a jejich řidiči proto jistě uvítají nějaké občerstvení a rozptýlení, díky nemuž si čekání budou moci zpříjemnit. 

„Musk sice nemá s provozováním restaurací žádné zkušenosti, to ho však nikdy předtím nezastavilo,“ uvádí americký časopis s poukazem na skutečnost, že šéf Tesly se v minulosti prosadil v mnoha odlišných sektorech od automobilového průmyslu přes vesmírné technologie až po finančnictví a energetiku. 

V pohostinství rovněž podniká Muskův mladší bratr Kimbal, jenž je majitelem sítě gastronomických zařízení Kitchen Restaurant Group působící hned v několika amerických státech. Tesla rovněž loni uvedla v limitovaném množství na trh vlastní tequilu. Produkt se téměř okamžitě vyprodal.

I kdyby se ovšem Tesla skutečně pokusila dobýt nové odvětví, zákazníci si na Muskovu restauraci či občerstvovací stanice u nabíječek v každém případě budou muset ještě nějakou dobu počkat. Odborníci, které oslovila agentura Bloomberg, se totiž shodují, že vyřízení všech potřebných povolení může firmě zabrat až několik měsíců.

„Tesla je rychlá a futuristická, pro restaurační proces v Santa Monice však může platit pravý opak. Uvidíme se za rok Elone, pokud budeš mít štěstí,“ říká třeba Hans Röckenwagner, výkonný ředitel americké Röckenwagner Bakery Group. „Jestli má jít o restauraci, která bude součástí nabíjecí stanice, na to je potřeba speciální licence, jejíž vyřízení může zabrat mezi šesti až devíti měsíci podle lokality,“ přidává se Josiah Citrin, zakladatel restaurační sítě Citrin Hospitality.