Nejchudší tým anglické fotbalové ligy má vyšší příjmy než celá česká soutěž

Brankář Zlína Stanislav Dostál

Brankář Zlína Stanislav Dostál Zdroj: Pavel Mazáč (Sport)

Slavia
Poloprázdný stadion, ostudná kulisa finále Poháru ČMFS.
Stadion, kde hrají své domácí zápasy fotbalisté Olomouce
Sparta
Sparta
6
Fotogalerie

Nejvyšší česká fotbalová soutěž zůstává za těmi nejlepšími evropskými ligami stále významně pozadu. Podle analýzy společnosti Deloitte týmy první české ligy v součtu utrží jen šedesátinu toho, co účastníci britské Premier League.

Všechny týmy nejvyšší české fotbalové soutěže si v loňském roce přišly na 79 milionů eur, tedy více než dvě miliardy korun. Ačkoliv se to u celkem šestnácti celků může zdát jako solidní výsledek, toto číslo získá nový rozměr, pokud se zasadí do evropského kontextu.

Příjmy všech českých prvoligových mužstev totiž nedosahují ani hodnoty, na kterou si v sezóně 2015/2016 přišel nejchudší tým anglické Premiere League – AFC Bournemouth (88 milionů eur).

I přesto ale poradenská společnost Deloitte zmiňuje také pozitivní trend - v posledních letech hospodaření českých celků značně vylepšuje účast v evropských pohárech.

Podobně jako u příjmů dopadne také srovnání návštěvnosti zápasů, ze které značnou část svého chodu jednotlivé týmy platí. V loňské sezoně se na české prvoligové fotbalisty přišlo podívat v průměru 5081 fanoušků, tradičně toto číslo zvyšovala Plzeň, Sparta a Slavia, i tak se však v Česku většina stadionů zaplnila pouze z poloviny.

Pro srovnání – podobné návštěvnosti dosahuje například třetí nejvyšší anglická soutěž League 2, průměrná návštěvnost na Premiere League přesahuje 36 tisíc návštěvníků.

„Aby nejvyšší česká fotbalová liga získala další fanoušky a její atraktivita pro sponzory a obchodní partnery stoupala, mohla by se inspirovat například prestižní anglickou Premier League nebo německou Bundesligou. Ty jsou charakteristické specifickou prací a komunikací s fanoušky, vyšší kvalitou nabízených služeb, bezpečností na stadionech a samozřejmě atraktivnějším fotbalem,“ říká odborník na sportovní problematiku Deloitte Michal Melč.

Právě vyšší atraktivitu předvedené hry ale slibuje nadcházející ročník české nejvyšší soutěže. Nejbohatší české kluby kvůli vidině velké šance na postup do Ligy mistrů významně posilují a do svých týmů přivedly dokonce i hráče z bohatších zahraničních lig. Například pražská Sparta koupila záložníka Tala Ben Haima z izraelského Maccabi Tel Aviv.

Haim se stal díky částce 2,9 milionu eur nejdražším hráčem, který kdy do české ligy přestoupil. Slavia pak podepsala smlouvy s Portugalcem Dannym, jenž působil v ruském Petrohradu či s Halilem Altintopem z bundesligového Augsburgu.