Sportu dochází peníze. Bojkot nových dotací porušilo jen pár sportovních svazů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová vystoupila 1. června v Praze na tiskové konferenci k aktuální situaci ve sportu. Na snímku vlevo je předseda Českého veslařského svazu Dušan Macháček.
Ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) odkládá svůj odchod z funkce, protože neprosadila kariérní řád v Senátu.
Miroslav Pelta
Šéf České unie sportu a České basketbalové federace Miroslav Jansta
Jiří Kejval, předseda ČOV
7
Fotogalerie

Podle většiny sportovních svazů je mimořádný dotační projekt, kterým chtěla ministryně školství Kateřina Valachová řešit problém s rozdělováním dotací pro sport, nepoužitelný a jeho podmínky nesplnitelné. Navzdory hromadnému bojkotu se ale několik svazů o peníze z tohoto projektu přihlásilo. 

Těm Valachová slibuje, že jim peníze přijdou do konce června. Ostatní shánějí půjčky a propouštějí zaměstnance.

Ministerstvo dalo svazům termín na žádost do mimořádného dotačního programu do páteční půlnoci. Během pátku úřad na dotaz deníku E15 sdělil, že už „několik žádostí“ dostal. „Nadále platí příslib paní ministryně Valachové, že finance budou mít jednotlivé svazy, které o dotace požádaly, na svých účtech do konce června letošního roku,“ uvedli pracovníci tiskového odboru.

Mezitím jednotlivým sportovním svazům, které nové dotace bojkotují, docházejí prostředky. „Český volejbalový svaz dělá vše pro to, aby si zajistil financování během letních měsíců,“ řekl generální sekretář volejbalového svazu Milan Labašta.

„Finančních prostředků už máme omezené množství. Bavíme se se svými partnery nebo s bankou. Není to jednoduché se zavázat, že za dva měsíce zaplatíme úvěr, musíme něčím ručit a přitom nemáme úplnou jistotu, že nám stát dotace pošle,“ dodává.

Naděje vkládá do dalšího jednání vlády, která by se sportem měla zabývat ve středu. „Pořád si myslím, že vláda a budoucí ministr školství chápe, že by to mohlo přinést krach sportu v rámci České republiky,“ řekl Labašta.

Fotbalová asociace, jejíž expředseda Miroslav Pelta měl zákulisně ovlivňovat rozdělování dotací, se také dostává k nule. „Fotbalová asociace ČR je ve velmi kritické finanční situaci. V tuto chvíli se snaží maximálně omezovat veškeré fotbalové projekty a ostatní náklady, zároveň dochází k zeštíhlování organizační struktury asociace,“ uvedl pro deník E15 její mluvčí Michal Jurman.

Tuzemská fotbalová asociace bude muset propustit devět lidí. A čeká, jestli jí poskytne půjčku její celoevropský ekvivalent (UEFA). Fotbalová asociace ČR ji žádá o dva miliony eur. „Žádost se v současné chvíli na UEFA vyřizuje. FAČR předpokládá, že k úspěšnému vyřízení půjčky dojde do konce příštího týdne,“ uvádí Jurman

Dobře na tom nejsou ani kanoisté. „Docházejí nám naše vlastní zdroje, které máme každoročně na nějaké přepětí. Nikdy to přepětí ale nebylo tak dlouhotrvající jako letos. Teď přemýšlíme o různých omezeních,“ uvedl pro Radiožurnál předseda Českého svazu kanoistů Jan Boháč.

V relativně lepší finanční kondici je hokej. „Máme štěstí a ekonomicky nejsme mrtví jen z důvodu úspěšného domácího mistrovství světa,“ řekl serveru iSport Martin Urban, člen výkonného výboru ČSLH.

Dotační program, který je pro činnost sportovní svazů zásadní a ve kterém čekají čtyři miliardy korun, je zastaven po policejní razii kvůli podezření z korupce kolem rozdělování dotací. Sportovní svazy žádají vyplacení dotací podle starých pravidel tak, jak byly schváleny v období, kdy se o dotacích podle obvinění domlouvali tehdejší náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová a fotbalový funkcionář Miroslav Pelta.

Podmínky mimořádného dotačního programu, který Valachová nabízí jako řešení stuace, jsou přísnější, než je sport zvyklý. Svazy by musely veškeré náklady vyúčtovat. Unie sportu, která sdružuje 74 sportovních svazů, Český olympijský výbor a Česká obec sokolská se proto dohodly na jejich bojkotu. „Máme například s přesností na devadesát procent určit, kolik peněz do konce roku utratíme za benzín, přitom ani nevíme, kolik bude stát příští měsíc,“ uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. „Museli bychom dělat výběrové řízení pomalu na každou propisku,“ říká Labašta.

Ministryně školství informovala, že prostředky z dalších dotačních programů pro sport už byly po mimořádných kontrolách uvolněny. Ať už dotace určené na reprezentaci a talentovanou mládež, na školní a univerzitní sport, nebo na významné sportovní akce a sportování zdravotně postižených.

 

Zeman odkládá jmenování nového ministr školství, podle Sobotky bezdůvodně

Prezident Miloš Zeman by se měl podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) co nejdříve sejít s kandidátem na ministra školství Stanislavem Štechem a neprodlužovat dobu, po kterou ministerstvo vede Kateřina Valachová (ČSSD). Premiér uvedl, že je třeba, aby nastoupil ministr, který bude mít jasný mandát, aby mohl jednat o rozpočtu, požadavcích vysokých škol na navýšení financí a řešit problémy týkající se rozdělení dotací ve sportu. Chování prezidenta označil za neodůvodněné a nesprávné.

Mluvčí prezident Jiří Ovčáček sdělil, že odvolání Valachové bude prezident řešit po návratu z návštěvy Jihočeského kraje. „Předpokládám v následujícím týdnu po ukončení této cesty do regionu,“ uvedl. Zeman navštíví Jihočeský kraj od 12. do 14. června.

„Já především nerozumím postupu pana prezidenta, už má velmi dlouho na Hradě návrh na jmenování nového ministra, už velmi dlouho má na Hradě demisi paní ministryně Valachové, paní ministryně Valachová tu demisi potvrdila i při jejich osobním setkání. To znamená, že pan prezident nepotřebuje žádné nové informace k tomu, aby konal,“ uvedl Sobotka. K průtahům není podle Sobotky žádný objektivní důvod a ani žádný důvod z pohledu ústavy. Navíc jsou tady věcné argumenty, proč by už měl být jmenován nový ministr školství, míní předseda vlády.

„A to, co mě zaráží, je, že pan prezident se už ani nenamáhá, aby nějaké argumenty uváděl. Tohle není správné chování,“ dodal.

Valachová se rozhodla opustit vládu kvůli kauze dotací pro sport, kterou řeší policie. Původně chtěla odejít k 31. květnu. Podle hlavy státu by si měla svůj krok rozmyslet. Zeman jí dal čas do 10. června, kdy se vrací z cesty do Vietnamu a Kazachstánu. Ministryně několikrát uvedla, že svou demisi nestáhla a platí.

V dotační kauze figuruje bývalá náměstkyně Valachové Simona Kratochvílová. Je podezřelá z toho, že se domlouvala se šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací.

ČTK