Obavy z druhé vlny koronaviru vytáhly akcie Nintenda na dvanáctileté maximum

Herní konzole Nintento Switch

Herní konzole Nintento Switch Zdroj: Reuters

Nintendo Switch Lite v černé barvě.
51 Worldwide Games pro Nintendo Switch
51 Worldwide Games pro Nintendo Switch
51 Worldwide Games pro Nintendo Switch
51 Worldwide Games pro Nintendo Switch
13
Fotogalerie

Japonskému hernímu gigantu se daří. Hodnota akcií Nintenda, firmy s více než stoletou historií, během čtvrtka vystoupala na dvanáctileté maximum. Aktuálně se akcie obchodují za více než padesát tisíc jenů – zhruba jedenáct tisíc korun – tedy za hodnotu, kterou nezopakovaly od mánie kolem někdejšího hitu, herní konzole Wii, z období let 2007 a 2008.

Herní průmysl patří k výjimkám, kterým pandemie koronaviru svědčí. Lidé tráví více času doma, a hry tak mají více prostoru. „Akcie (Nintenda) byly v posledních dnech hnány rostoucími obavami z druhé vlny koronaviru, posilnilo je i oznámení o příchodu nových her Pokemon pro zařízení Switch i pro mobily,“ uvedla agentura Bloomberg. Na historický rekord vyšplhaly cenné papíry firmy v listopadu 2007 díky fenomenálnímu úspěchu Wii.

S kapesní konzolí Switch zabodovalo Nintendo během nejtvrdších bezpečnostních opatření způsobených koronakrizí. Zařízení s cenou pod deset tisíc korun bylo v řadě regionů vyprodané hned při uvedení na trh.

Ambiciózní cíle si může herní obr klást i pro příští rok. Analytička banky JP Morgan Haruka Mori minulý týden zvýšila výhled hodnoty akcií Nintenda pro příští rok o osmnáct procent na 52 tisíc jenů s tím, že růst poptávky vlivem pandemie nevypadá jako dočasný jev. Pomoci má mimo jiné možné uvedení nového modelu Switch, zlevnění těch současných a možná spolupráce s čínským Tencentem.

Výrobce herních konzolí a videoher v uplynulém finančním roce, jenž skončil 31. března, zvýšil  čistý zisk o třetinu na 61 miliard korun. Ve čtvrtém čtvrtletí se podle agentury Reuters zvýšil provozní zisk dokonce o 200 procent na více než 89 miliard jenů.

Firma od ledna do března prodala 3,3 milionu konzolí Switch, tedy o třetinu více než před rokem. Úspěch sklidila i díky nové hře Animal Crossing: New Horizons. Jen za prvních šest týdnů jich prodala přes třináct milionů. U konzole Switch je to podle agentury DPA nový rekord.