Obchod Švýcarska s Čínou vzroste. Radují se švýcarské mlékárny

Čínský ministr financí Gao Hucheng a švýcarský premiér Johann Schneider-Ammann podepsali dohodu o uvolnění obchodu

Čínský ministr financí Gao Hucheng a švýcarský premiér Johann Schneider-Ammann podepsali dohodu o uvolnění obchodu

Švýcarsko a Čína podepsaly dohodu o volném obchodu. Největší prospěch ztoho mají mít švýcarští producenti mléka.

Vzájemný obchod mezi Čínou a Švýcarskem představuje zhruba 20 miliard eur ročně, v budoucnu má být častka výrazně vyšší. Pomůže tomu obchodní dohoda, kterou v Pekingu podepsali po dvou letech jednání čínský ministr obchodu Gao Hucheng a švýcarský ministr hospodářství Johann Schneider-Ammann . Po Islandu je Švýcarsko druhou evropskou zemí, která dohodu o volném obchodu s Čínou podepsalo.

Obchod mezi oběma zeměmi dosáhl v loňském roce podle švýcarských údajů 20 miliard eur. Podle Švýcarské zpravodajské agentury SDA smlouva pamatuje na ochranu duševního vlastnictví a také chce zlepšit pracovní podmínky v Číně.

O švýcarské potraviny má být velký zájem

Ze smlovy mají radost švýcarští potravináři, zejména mlékárny, které si od pádu celní bariéry slibují nárůst exportu. Šance švýcarských mlékařů na velký růst v Číně pramení z nedůvěry Číňanů v domácí mléčné výrobky.

„Čínský spotřebitel nevěří čínským výrobcům. Za poslední rok či dva měli tolik afér, že tamní lidé nechtějí čínské mléko, protože nevěří, že se z něj neotráví,“ řekl v nedávném rozhovoru pro deník E15 generální ředitel Mlékárny Hlinsko Jiří Tvrdík. Jeho slova potvrzuje i obrovský zájem Číňanů o zahraniční dětskou výživu, kterou v posledních měsících hromadně vykupují v Německu či Hongkongu a dopravují do Číny.

Cla se budou snižovat postupně

Švýcarští zemědělci však budou i nadále chráněni proti dovozu levných potravin. Pouze se sníží cla na zemědělské produkty, které nejsou pěstované ve Švýcarsku, stejně jako na ovoce a zeleninu. Ovšem jen v době mimo období sklizně ve Švýcarsku.

Cla na průmyslové výrobky, jako jsou hodinky, stroje, přesné nástroje a léčiva budou postupně snižována během pěti až osmi a v některých oblastech až patnácti let. Z Číny proudí do Švýcarska zajména oděvy a obuv.

První evropskou zemí, která dohodu o volném obchodu s Čínou podepsala, se v dubnu stal Island. Ani tento ostrovní stát nepatří mezi 28 členů EU. Brusel v červu uvalil sankční cla na dovoz levných čínských solárních panelů, Peking pak toto pondělí začal vyšetřovat, zda se unie v rozporu s pravidly nedotuje svá vína určená pro čínský trh.