Odpadnou cla u třetiny exportu EU? Obchodní smršť může narazit na odpor

těžba v Kanadě

těžba v Kanadě Zdroj: profimedia

Už na čtrnáct se rozrostl letos v létě seznam zemí, s nimiž EU jedná o uvolnění obchodu. Pokud ale členské státy podlehnou tlaku veřejnosti a neschválí novou dohodu s Kanadou, bude unie pro smích.

V době, kdy se část evropské veřejnosti stále více bouří proti uvolňování mezinárodního obchodu, rozjela v létě Evropská komise vyjednávací smršť. Poprvé se sešli vyjednávači EU a Filipín, aby dojednali dohodu o volném obchodu. Do snižování cel a odbourávání dalších obchodních překážek se unie nově pustí také s Indonésií. Další v unijním hledáčku jsou Austrálie či Nový Zéland.

„Každá miliarda eur vývozu mimo Evropu představuje 14 tisíc domácích pracovních míst. Proto připravujeme dohody s USA, Japonskem, Kanadou a dalšími zeměmi,“ uvedl v červenci místopředseda Evropské komise Jyrki Katainen.

Přes Manilu a Jakartu se evropští vyjednávači snaží dostat k většímu úlovku. Před devíti lety se EU pustila do jednání o volném obchodu s dynamickým jihoasijským seskupením ASEAN. Jenže rozhovory se zadrhly. Mezitím se proto Brusel dohodl na snižování cel se Singapurem a Vietnamem. Jedná také s Thajskem a Malajsií. „Tyto dohody by byly stavebními kameny pro budoucí smlouvu s ASEAN,“ prohlásila komise při spuštění jednání s Indonésií.

Česko potřebuje vyvážet i mimo EU

Česko je s unijním obchodním tažením spokojené. Ministerstvo průmyslu se už několik let snaží posílit český vývoz mimo Evropskou unii, kde končí přes 90 procent tuzemského exportu. Do Indonésie, Filipín a Vietnamu se přitom loni vyvezlo české zboží dohromady jen za osm miliard korun, což představuje dvě promile celkového vývozu.

Jenže celá snaha Bruselu o otevírání nových obchodních přiležitostí může brzy narazit. Kvůli tlaku veřejnosti, který rozdmýchal odpor levice, odborů a neziskových organizací proti euro-americké dohodě TTIP, si členské státy chtějí vzít zpět část pravomocí, které v obchodní politice dříve převedly na komisi. Obětí je dohoda s Kanadou. Ta by se měla dočkat podpisu na říjnovém summitu EU–Kanada.

Komise na začátku července kapitulovala a nechala ratifikaci kanadské dohody na národních parlamentech. V Německu hrozí, že její schválení zablokují ve Spolkové radě Zelení. Ve Francii část levice a odboráři tvrdí, že dohoda s Kanadou je trojským koněm, který otevře cestu k nenáviděné smlouvě s USA. Bulharsko a Rumunsko souhlas podmiňují tím, že Kanada zruší víza pro jejich občany.

Prioritou ČR i EU proto je, začít dohodu předběžně provádět již v roce 2017

„Pokud se dohodu nepovede ratifikovat, bude to pro evropskou obchodní politiku znamenat skoro rozsudek smrti,“ prohlásil podle deníku Politico na jednom z uzavřených jednání komise generální ředitel EK pro obchod Jean-Luc Demarty. A tak se připravuje alespoň varianta, že by po podpisu a souhlasu Rady a Evropského parlamentu vstoupily v platnost alespoň části dohody. S tím souhlasí i Česko.

„Ze zkušenosti víme, že ratifikační proces může být poměrně dlouhý. Prioritou ČR i EU proto je, začít dohodu předběžně provádět již v roce 2017,“ uvádí mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba. Jenže z dřívějších vyjádření některých europoslanců vyplývá, že dohoda může dostat stopku už ve Štrasburku.

Nové dohody v číslech
Pokud by EU nyní úspěšně uzavřela všech 14 rozjednaných dohod o volném obchodu, povzbudil by vyšší export evropský HDP o 2,2 procenta. V absolutním vyjádření by HDP vzrostl o 275 miliard eur, spočítala Evropské komise.

Bez nebo jen s minimálními cly a s menšími překážkami by se ocitly dvě třetiny unijního zahraničního obchodu. V současnosti je to necelá třetina.