Opiátová krize v USA. Výrobce návykového OxyContinu přiznal vinu, zaplatí miliardy

Protest před soudem. Kvůli předávkování opiáty zemřelo v USA od roku 2000 přes 470 tisíc lidí. Třetina těchto úmrtí z v roce 2018 souvisela s léky na předpis.

Protest před soudem. Kvůli předávkování opiáty zemřelo v USA od roku 2000 přes 470 tisíc lidí. Třetina těchto úmrtí z v roce 2018 souvisela s léky na předpis. Zdroj: Profimedia

Protest před soudem. Kvůli předávkování opiáty zemřelo v USA od roku 2000 přes 470 tisíc lidí. Třetina těchto úmrtí z v roce 2018 souvisela s léky na předpis.
Soudní rozhodnutí. Purdue Pharma zaplatí kvůli opiátové krizi v USA 8 miliard dolarů
Purdue Pharma
4
Fotogalerie

Americká farmaceutická společnost Purdue Pharma, výrobce návykového analgetika OxyContin, přiznala u federálního soudu vinu ve třech obviněních souvisejících s opiátovou krizí. Podnik zaplatí přes osm miliard dolarů (183,4 miliardy korun) a musí ukončit činnost. Na předávkování opiáty v USA denně zemře v průměru až 200 lidí.

Urovnání sporu je dosud největším úspěchem federální vlády dovést farmaceutickou společnost k odpovědnosti za závislost na opiátech, která prostupuje celou americkou společností. Kvůli předávkování těmito láktami zemřelo v USA od roku 2000 přes 470 tísíc lidí. Třetina těchto úmrtí z v roce 2018 souvisela s léky na předpis.

Peníze budou mimo jiné směřovat na léčbu závislosti na opiátech. Společnost bude rozpuštěna a z jejich aktiv vznikne nová, státní firma. Ta bude dále vyrábět léky proti bolesti, jako je i OxyContin, ale stejně tak i léky na předávkování opiáty. Zisk bude určen k potírání opiátové krize.

Purdue Pharma v roce 2019 požádala o ochranu před věřiteli. Doufala, že se jí tak podaří donutit všechny státy k urovnání žalob. Na společnost a její majitele, rodinu Sacklerových, bylo v tu chvíli podáno více než 2600 žalob.