Pekaři chtějí zdražit, budou jednat s obchody

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia.org

Cena pšeničné a žitné mouky vzroste po sklizni až o čtvrtinu. Může za to slabá úroda obilí v Česku i jinde ve světě. Na výstavě Země živitelka to uvedli zástupci mlynářů. „V první polovině roku se nákupní cena pšenice pohybovala pod hranicí pět tisíc korun za tunu, po sklizni by měla stoupnout až na 6500 korun za tunu,“ řekl Pavel Filip ze Svazu průmyslových mlýnů.

Pekaři, kteří jsou na ceně mouky závislí, už oznámili, že na podzim chtějí kvůli rospohonných nákladům jednat s obchodníky o zvýšení cen svých výrobků. Náklady se jim prý za poslední rok kvůli růstu cen hmot, energií i surovin zvýšily o pětinu, takže řada pekáren je nyní ve ztrátě.

„V případě, že by nebyl zohledněn nárůst nákladů a nastaveny správné cenové relace mezi výrobci a obchodem, řada pekáren by musela skončit,“ upozornil předseda Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal.

Čtěte také:

Mlynáři zdražují mouku, ceny pečiva asi porostou

Vyšší DPH se už hlásí: pečivo v lednu zdražilo o 13 procent

Drahá vejce můžou vyhnat ceny jemného pečiva až o 15 procent výš

Letošní sklizeň obilovin je podle šéfa Agrární komory Jana Veleby meziročně asi o pětinu nižší, na jižní Moravě ale může být výnos nižší až o dvě třetiny. Veleba také opět upozornil na klesající soběstačnost českého zemědělství, což prý v důsledku ohrožuje stabilitu země.

Klaus: Jiný jogurt než český nekoupím

Lidé by podle prezidenta Václava Klause měli více kupovat české potraviny. Vyzval je k tomu v sobotu na národních dožínkách v Českých Budějovicích. Prezident míní, že nevyrovnanost obchodní bilance, kdy Česko dováží daleko více potravin, než vyváží, mohou lidé změnit sami. „Za sebe mohu říct, že když si jdu koupit jogurt, tak hledám, jestli je to Madeta nebo Olma nebo Choceň, a v momentu, když je to něco jiného, tak já si to nekoupím. Kdyby takto uvažovalo více lidí, možná že by to všechno dopadlo úplně jinak,“ uvedl prezident.