Poplatek za letáky zvýší ceny zboží, říká Prouza. O práci mohou přijít až tři tisíce tiskařů

Zdroj: e15 Michael Tomeš

Ministerstvo životního prostředí chystá novelu zákona o odpadech, zaměří se hlavně na tzv. černé odpadové pasažéry. Mezi ty podle rezortu ministra Petra Hladíka patří například letáky, za jejichž likvidaci zatím výrobci ani distributoři doposud nemusejí platit. Ministerstvo proto chystá zavedení nového recyklačního poplatku. Novelu chce dokončit ještě letos, v platnost by mohla vstoupit v polovině roku 2025. Svaz polygrafických podnikatelů očekává, že by v případě jejího přijetí mohlo o práci přijít až 3500 tiskařů. Snížil by se také počet distributorů. 

V tuzemském polygrafickém průmyslu pracuje zhruba 14 tisíc lidí. Podle odhadů jednoho z největších distributorů tištěných letáků České distribuční skončí ročně ve schránkách kolem 70 tun těchto tiskovin, jejichž roznos je druhým nejčastějším zaměstnáním osob se zdravotním postižením. Ukazují to data Úřadu práce ČR.  

Řetězce zatím vyčkávají

Diskontní řetězec Penny zatím o snížení nákladu počtu letáků nebo frekvence jejich tisku neuvažuje. „Zájem zákazníků nejen o zboží v akci, ale i o letáky vlivem současné ekonomické situace v posledním roce výrazně vzrostl,“ komentoval situaci pro e15 mluvčí Penny Tomáš Kubík. 

Podle údajů průzkumu MNForce pro Českou distribuční se tištěnými letáky při nákupech řídí až 80 procent Čechů. Polovina z nich sleduje slevy pravidelně každý týden. Agentura STEM/MARK ke konci roku 2022 uváděla, že letáky čte až 72 procent české populace, z toho dvě třetiny preferovaly tištěnou variantu. 

Ačkoli by se v případě schválení novely řetězci zvedly finanční náklady na tisk, letáky podle Kubíka zůstávají pro Penny nenahraditelným komunikačním nástrojem. Další německý diskont Lidl provede konkrétní opatření až na základě finálního znění zákona, k případnému omezení tisku letáků se zatím vyjadřovat nechce. 

Recyklační poplatek až 5000 korun za tunu

Výši poplatku bude stanovovat autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, ceníky může měnit podle proměňujících se nákladů na likvidaci odpadu. V červnu pro Seznam Zprávy uváděl ředitel sekce ochrany životního prostředí MŽP David Surý výši poplatku 2500 korun za tunu, e15 ale v listopadu sdělil, že by se poplatek mohl vyšplhat až na pět tisíc korun. 

Na možné dopady novely na skupiny obyvatel nejohroženější inflací, jako jsou důchodci nebo rodiny s malými dětmi, upozorňuje mluvčí České distribuční Jaroslav Staněk. „Akční nabídky pomáhají statisícům domácností vyrovnat se s tíživou ekonomickou situací,“ říká. Obává se, že omezení distribuce letáků může lidem navýšit rozpočet na každodenní nákupy. 

Vyšší náklady na tisk letáků se podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy promítnou do konečných cen produktů. „Z pohledu zákazníka to znamená spolu se zdražením energií další nárůst cen,“ sdělil e15. Očekává však pokračování trendu omezování počtu vytištěných letáků, a naopak posilování slevové komunikace v online prostředí. 

Mobilní aplikace seniorům nestačí

Průzkum agentury Skála a Šulc ukázal, že rok 2023 přinesl papírovým letákům ztrátu dominantního postavení. Rozdíl v preferencích mezi papírovou a online verzí zatím v Česku tvoří pouhá dvě procenta, na Slovensku ale již zájem zákazníků o mobilní slevové aplikace dosahuje 64 procent. Papírové letáky uspěly u 54 procent Slováků.

Mobilní slevové aplikace stále neumí využívat kolem 58 procent tuzemských důchodců, část z nich si podle organizace Život 90 stěžuje na diskriminaci. „Z vlastní zkušenosti víme, že mnoho seniorů má velké problémy chytrý telefon vůbec ovládat, navíc si toho na tak malém displeji opravdu moc nepřečtou. Tohle všechno navíc vyžaduje být připojen k internetu a ten ve svém mobilu používá pouze 30 procent seniorů,“ říká Lenka Desatová, předsedkyně Rady seniorů České republiky.

Spor o místa v kontejnerech

Neshoda mezi zástupci polygrafického sektoru a ministerstvem životního prostředí panuje také ohledně procentuálního zastoupení letáků v tříděném odpadu. Zatímco v červenci pro Novinky.cz uváděl ministr životního prostředí Petr Hladík množství 20 až 25 procent, podle mluvčího Pražských služeb Alexandra Komarnického jen v Praze tvořily letáky 14 procent objemu tříděných popelnic. Údaje o tom, kolik by mohla novela stát obchodní řetězce, ale ministerstvo zatím nemá. 

„Veškerý recyklovaný tiskový papír, který se u nás spotřebovává, pochází z importu. Zodpovědný přístup státu by měl zahrnovat zajištění vlastních kapacit na další zpracování sběrového papíru, které bude nákladově, logisticky i ekologicky mnohem příznivější. Případný recyklační poplatek by měl být až dalším krokem,“ dodává Miloš Lešikar z Asociace českého papírenského průmyslu.