Populární pronájmy bytů Airbnb nejsou V Česku úspěšné. Každý čtvrtý hostitel po chvíli skončí

Aplikace Airbnb

Aplikace Airbnb Zdroj: Profimedia.cz

Praha
2
Fotogalerie

Krátkodobé pronájmy bytů přes Airbnb sice lákají stále více Čechů, pouze polovina hostitelů v Praze je ale úspěšná. Každý čtvrtý hostitel (23 procent) po krátké době skončí. Téměř třetina lidí, kteří nabízejí pronájem bytu či pokoje přes Airbnb, tak činí jen během dovolené, tedy třikrát do roka či méně, řekl Matěj Koutný, zakladatel společnosti Blahobyty, která je největším správcem pronajímaných bytů přes Airbnb v Praze. Firma funguje na trhu více než rok a má ve správě dvě stovky bytů.

Podle něho velká část bytů nabízených v Praze přes Airbnb má natolik slabou obsazenost, že na sebe nevydělají a rozhodně nepřekonají výdělkem dlouhodobé pronájmy. "Jednou z příčin je poloha. Hodně lidí to zkouší daleko od centra, což nedává smysl, ale jsou tady i jiné důvody. Obecně se říká, že Češi mají docela vysoký standard v tomto typu ubytovacích služeb. Což v praxi znamená, že průměrná kvalita inzerátů v Praze je sice často vyšší než v jiných západních městech, ale zároveň to představuje vysokou lokální konkurenci," řekl Koutný.

Lidé, kteří nabízejí krátkodobé pronájmy, si podle něho vydělají 50 až 200 procent možného příjmu z dlouhodobého pronájmu.

"Ti, kteří to ale moc neumí, si přijdou třeba na polovinu a naopak dobře spravované a atraktivní byty někde v centru mohou vydělat až dvojnásobek," uvedl Koutný. Podle něho je také důležité si uvědomit, že s krátkodobým pronájem jsou značné náklady spojené s provozováním - praní, uklízení, dokupování hygienických věcí a úklidových prostředků, nehledě na čas strávený při čekání na hosty.

Pro srovnání podle údajů společnosti Trigema průměrná cena nájemního bytu v Praze kategorie 1+KK byla na konci června 11 294 korun, v případě 2+KK 14 223 korun a u bytů 3+KK to bylo 18 134 korun měsíčně.

Nejdražší jsou byty v centru města, v Praze 2 u jednoho z nabízených bytů cena měsíčního nájmu dosáhla 130 000 korun. Naopak nejlevnější je Praha 9, kde bylo průměrné nájemné o 30 procent nižší než v nejdražší Praze 1.

Největší pravděpodobnost krátkodobého nájmu v Česku je v hlavním městě. Ale i zde jsou vidět velké rozdíly v přístupu a tím i v celkovém úspěchu s pronajímáním.

"Jen necelých deset procent aktivních pronajímatelů za poslední rok se může pochlubit tím, že se jim podařilo získat každý měsíc alespoň jednu recenzi na své ubytování," uvedl šéf firmy Blahobyty.

Podle údajů společnosti ze všech aktivních nabídek pokojů a bytů byla každá osmá pronajata jen jednou. A přibližně polovina méně než desetkrát, takže polovina lidí v Praze aktivních na Airbnb nebyla příliš úspěšná a pronajímala svůj byt či pokoj zhruba jen jeden měsíc v roce. Jen během své dovolené pronajímá v Praze nemovitost 28 procent z hostitelů na Airbnb.

V Praze je aktuálně v nabídce více než 17 000 bytů. Během hlavní sezony od dubna do srpna se podaří pronajmout v průměru kolem 6000 bytů a pokojů, což je 35 procent všech registrovaných nabídek. Průměrná délka jednoho pobytu pak činí 3,5 dne.

Airbnb se svými službami v Praze už vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení. Podle vládní analýzy v hlavním městě Airbnb dosáhla ročního objemu obchodu 2,2 miliardy korun. Praha o regulaci služby uvažuje, magistrát nyní prověřuje možnosti, jak by mohl iniciovat legislativní změny pro regulaci sdílené ekonomiky.

Loni se v Česku přes Airbnb ubytovalo 710 000 zahraničních turistů, což je meziroční růst o 59 procent. Kromě Airbnb působí na trhu například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo.