Privátní značky na trhu dál stagnují

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Průměrný podíl privátních značek potravin a dalšího druhu zboží obchodních řetězců na celkových prodejích v Česku se nadále nemění. Podle průzkumu agentury GfK Czech a jejího Panelu domácností činí dvacet procent a je stabilní zhruba od roku 2010.

„Jako hlavní důvod se jeví nabídka značkových produktů za promoční ceny, která dlouhodobě roste a stala se konkurenčním nástrojem řetězců,“ řekla deníku E15 Vladimíra Šebková z GfK Czech.

To je nepříznivá zpráva pro obchodníky i proto, že Česko stále v podílu privátních značek na tržbách řetězců a útratách domácností zaostává za většinou okolních zemí, takže má prostor pro růst. „Na druhé straně ani v jedné ze zkoumaných zemí není podíl promočních nákupů značkových produktů tak vysoký jako v Česku,“ dodala Šebková. Nejvyšší hodnoty dosahuje na Slovensku (29 procent), nejnižší ze zemí sousedících s Českem v Polsku (25 procent). Řetězce nabízejí stovky až více než tisíc položek privátních značek. Zhruba stejné prodeje jako předloni zaznamenaly například Tesco nebo Billa.

U Teska se privátní značky podle mluvčího Jana W. Dvořáka podílejí na celkových prodejích zhruba třetinou a oproti předchozímu roku nenastala výraznější změna. U Billy to bylo 14,9 procenta, rovněž zhruba stejně jako předloni. Řetězce Makro a Globus ale zaznamenaly nárůst, u Makra na téměř šestnáct procent, u Globusu na pět procent.

Podíl privátních značek řetězců na útratách domácnostíPodíl privátních značek řetězců na útratách domácností | E15

Globus zaznamenal zvýšenou poptávku po základních potravinách v sortimentu čerstvých a trvanlivých potravin. Také podle jeho marketingového ředitele Libora Tomáše patří Česko stále mezi země spíše s nižším podílem privátních značek. „Ve srovnání s Globusem Německo je podíl privátních značek nižší, i po více než třech letech se nacházíme ve fázi výstavby,“ uvedl Tomáš.

Podle studie Incoma Shopping Monitor společnosti Incoma GfK navíc klesá zájem Čechů o zboží vyrobené pod privátní značkou. Jejich pravidelný nákup uvádí letos jen patnáct procent respondentů, nejméně od roku 2007.
Důvodem nižšího zájmu je rovněž rychle rostoucí podíl značkového zboží prodávaného v akčních slevách, který se už v Česku blíží padesáti procentům.

Jan Hanuš: Masný byznys bojuje o přežití, ustojí to jen velcí