Revoluce ve zdravotnictví. Lidé počítají s tím, že se budou stále více léčit na dálku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Digitální technologie se čím dál víc hlásí ke slovu i ve zdravotnictví. Průzkum společnosti Accenture mezi dvěma tisícovkami amerických respondentů ukázal, že výrazně roste povědomí i poptávka  po zdravotních službách na digitální bázi.

„Lidé jsou vedeni zkušenostmi mimo zdravotnictví, a proto rostou očekávání ohledně používání digitálních technologií, které budou mít kontrolu nad jejich zdravotními a pečovatelskými službami,“ řekl Kaveh Safavi, který v Accenture řídí globální divizi pro služby z oblasti zdravotnictví.

Průzkum ukazuje, že lidé ve stále větší míře akceptují stroje jako součást zdravotní péče, umělou inteligencí počínaje  přes virtuální lékaře až po diagnostiku prováděnou z domova.

Například jeden z pěti respondentů uvedl, že již využil zdravotnické služby řízené umělou inteligencí, a většina respondentů prohlásila, že bude pravděpodobně používat lékařské služby využívající umělé inteligence a pokročilé technologie, jako je diagnostika prováděná z domova a pomoc virtuálních zdravotních asistentů. Ti mají být schopni sledovat zdravotní stav, užívání léků a vitální funkce pacientů. 

Přestože byl průzkum proveden mezi obyvateli USA, moderní technologické postupy se prosazují i v České republice. Například Olomoucká fakultní nemocnice a brněnská pobočka japonského gigantu Konica Minolta začaly spolupracovat na tvorbě modulárního systému, který výrazně usnadní organizaci práce, sdílení informací, a tím i chod celé nemocnice.

„Každý modul systému znamená jeden samostatně použitelný technologický produkt. Spočívá to například v dálkovém přenosu zdravotních informací, jako je například tlak a teplota, od pacienta k lékaři prostřednictvím telekomunikačních technologií,“ vysvětluje profesor Miloš Táborský z olomoucké nemocnice.

Rostoucí význam technologií ve zdravotnictví již dříve potvrdil deníku E15 i prezident Koniky Minolty Shoei Yamana, když uvedl, že trendem firmy je expanze do medicínské diagnostiky od zdravotní prevence přes ultrazvuk a rentgen až po vyhodnocování tlaku, tepu či teploty pacienta.

„Naším cílem je vytvoření kompletní lékařské infrastruktury s využitím nejmodernějších technologií a diagnostiky,“ doplnil Yamana. Jeho program se zaměřuje zejména na seniory, kterých ve vyspělých zemích výrazně přibývá.

Více se o trendech ve zdravotnictví dočtete v magazínu E15 Premium Jak žít 120 let. Objednávejte zde >>>