Sázení podporují tisíce streamovaných zápasů

Nejen fotbal a hokej. Přes streamované přímé přenosy lze sledovat věhlasné soutěže jako NHL či španělskou ligu, ale také turnaje v ping-pongu a dalších menších sportech.

Nejen fotbal a hokej. Přes streamované přímé přenosy lze sledovat věhlasné soutěže jako NHL či španělskou ligu, ale také turnaje v ping-pongu a dalších menších sportech. Zdroj: Foto E15 Anna Vackova

Hokejová NHL, basketbalová NBA, španělská, německá nebo třeba skotská liga či futsal a stolní tenis – to jsou příklady přímých přenosů prestižních ligových soutěží i menších sportů, které ve streamované podobě nabízejí v posledních letech sázkové kanceláře. Důvod je jasný – nastává boom sázení v době zápasů neboli live sázek, kdy jsou sázející při sledování streamovaných přenosů ochotni sázet více než na zápasy, které vidět nemohou.

Sázková kancelář Fortuna se streamovanými přenosy zápasů začala v roce 2010. Nyní ročně nabízí téměř třicet tisíc přímých přenosů ročně, v průměru asi osmdesát denně. Největší pozornost přitahují tenis a fotbal. „Velkou nevýhodou je cena, která je pro spoustu komerčních společností nepřiměřeně vysoká. Zdá se, že ji mohou ufinancovat pouze velké a stabilní sázkové kanceláře,“ uvedl hlavní bookmaker firmy Michal Hanák.

Cena za streaming tak u Fortuny přesahuje sto milionů korun ročně. „Pro sázkovku je ale důležité, že u streamovaných zápasů jsou o zhruba padesát procent vyšší tržby než na ty bez streamu. Přidaná hodnota streamu je tedy prokazatelná,“ dodal Hanák.

Několik let je nabízí i tuzemská jednička Tipsport, a to nejen přes počítače, ale i přes mobilní zařízení. Mezi přenosy jsou rovněž kanadsko-americká hokejová liga či tamní basketbalová soutěž, všechny tenisové grandslamové i menší turnaje a zahraniční fotbalové ligy. Navíc vysílá i tuzemskou hokejovou extraligu, které je Tipsport generálním partnerem. „Sledovanost přenosů se liší podle sportů a jejich atraktivity, od stovek uživatelů až po desetitisíce,“ říká mluvčí Tipsportu Václav Sochor.

Televizním přenosům streamy nekonkurují
Práva na vysílání streamovaných přímých přenosů nakupují sázkové kanceláře od držitelů práv, sportovních svazů nebo marketingových agentur. Televizním stanicím platícím za anglickou ligu či NHL horentní sumy ale nekonkurují, neboť stream je přece jen jiný typ přenosu obrazu. Navíc práva na streamované přenosy mají podle Michala Hanáka z Fortuny velká omezení. „Jde pouze o internetový přenos, maximální rozlišení je 500 x 400, stream nelze rozšířit na celou obrazovku, u zápasů také není český komentář,“ vysvětluje. „Televize jsou odběratelem stejně jako my. Z toho je jasné, že nám do toho mluvit nikterak nemohou,“ podotýká i mluvčí společnosti Chance Markéta Světlíková k případné televizní konkurenci.