Sázkovky loví experty z IT, nepomáhá ani náborový příspěvek 50 tisíc

Sázející sleduje on-line sázky na stolní tenis

Sázející sleduje on-line sázky na stolní tenis Zdroj: E15

Část Tipsportu se na jaře 2016 přestěhovala do nové budovy v Berouně
Prostory v nové budově Tipsportu, které si firma pořídila na jaře
Prostory v nové budově Tipsportu v Berouně, kterou si firma pořídila na jaře 2016
Kampaň Tipsportu vyhrála v Recruitment Academy Awards
Fortuna, sázky
8
Fotogalerie

Tuzemské sázkové kanceláře pociťují nedostatek IT expertů. Nutně je přitom potřebují kvůli tomu, aby mohly čelit zahraniční on-line konkurenci, která se do Česka díky novým zákonům o hazardu chystá od příštího roku. Některé firmy přitom plánují spustit i zcela nové hry jako kasino či poker, a ty je rovněž nutné naprogramovat.

Česká jednička Tipsport tak již nyní zaměstnává zhruba stovku vývojářů či kodérů. V následujících měsících ale bude potřebovat několik desítek dalších. Kvůli tomu na jaře přikoupila novou budovu v Berouně, kde firma sídlí, a před pár týdny i další objekt v jejím sousedství.

„Naším cílem je zůstat na pozici jedničky v Česku. Pokud chceme konkurovat velkým zahraničním firmám, tak potřeba inovovat naše hry stále roste. Potřeba IT kapacit tím pádem také,“ řekl deníku E15 ředitel pro strategii Tipsportu Zdeněk Brázdil.

Není to ale jednoduché. Některým zájemcům nestačí nadprůměrný plat a náborový příspěvek padesát tisíc. Většina nových kolegů tak zatím přichází spíše z Plzeňska, zatímco z Prahy je zájem nižší.

„Letos jsme zvýšili náborové i zaměstnanecké benefity. Doufáme, že tak prorazíme bariéru i pro IT experty z Prahy,“ podotkl. Tipsport dokonce kvůli snaze oslovit "ajťáky" vyrobil náborový spot, který letos na jaře získal v soutěži Recruitment Academy Awards hlavní cenu pro Karierní video roku.

Také tuzemská dvojka Fortuna hledá experty, což v době výrazné poptávky nejen na sázkovém trhu není jednoduché. „Celý letošní rok stavíme silný IT tým složený jak z lokálních odborníků, tak z mezinárodních expertů, kteří dokážou špičkovou herní platformu přizpůsobit nové legislativě a přenést ji do českého prostředí,“ uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Podle odhadu jednoho z největších vyhledávačů práce v Česku Jobs.cz pracuje nyní v tuzemsku v IT oboru asi 140 tisíc lidí. Během roku se přitom objeví asi 15 tisíc volných míst, tedy zhruba desetina. U jiných oborů je tento podíl výrazně nižší.

„Pozice v IT jsou extrémně těžce obsaditelné. Z poptávky na Jobs.cz je každá desátá z IT oboru. V průměru máme přitom na každou pozici dvacet až třicet reakcí, u inzerátů týkající se IT jen šest,“ říká mluvčí vyhledávače Tomáš Dombrovský.