Silný světový hráč začne v Česku testovat léky na pacientech

Testování léků

Testování léků Zdroj: profimedia.cz

Své první ambulance v Česku otevírá zítra Synexus, mezinárodní síť zdravotnických zařízení specializovaných na klinické studie nových léků. Zajišťuje nábor pacientů do testů a prověřuje účinnost léků před jejich registrací a uvedením na trh. V nákupní galerii Atrium na pražském Karlově náměstí otevře na rozloze zhruba 800 metrů čtverečních svou kancelář a dvanáct ordinací.

„Už máme několik studií, které čekají na start na našem centru. Jsme připraveni obsloužit několik set pacientů ročně,“ říká Alexander Kis-Csáji, manažer Synexusu zodpovědný za rozjezd české pobočky. „Synexus intenzivně roste, v Česku nezůstane u tohoto jednoho centra. Uvažujeme o jiných městech než Praze,“ dodává.

Synexus sídlí ve Velké Británii a provozuje bezmála dvě stě klinických center pro výzkum. Za rok 2014 zveřejnil celosvětové výnosy 63 milionů dolarů a od té doby spíše rostl. Je to největší síť klinik specializovaná na provádění klinických studií na světě. Těží z toho, že pro velké zadavatele studií je jednodušší a efektivnější spolupracovat s jedním světovým partnerem než v každé zemi s několika desítkami lékařů nebo klinik.

Navíc si farmaceutické firmy v Česku stěžují, že například uzavření smluv s velkými nemocnicemi trvá řadu měsíců a jejich postupy nejsou jednotné. Synexus pracuje zprostředkovaně pro největší světové farmaceutické firmy.

Svoje klinická centra má kromě Velké Británie například v Německu, Polsku, Rumunsku, Bulharsku nebo na Ukrajině. Před rokem posílil spojením s podobně zaměřenou americkou společností Radiant Research se 75 pobočkami.

V Česku se bude Synexus zabývat především výzkumem v oblasti diabetu, kardiologie, neurologie nebo kožního lékařství, tedy v oblastech, ve kterých není nutný pobyt na lůžku. Ta prozatím provozovat nebude. Počet klinických studií, které farmaceutické firmy v tuzemsku pořádají, dlouhodobě klesá. „Budeme prosazovat, aby firmy více zvažovaly Českou republiku pro svoje projekty,“ uvádí Kis-Csáji.

Státní ústav pro kontrolu léčiv, který testy na pacientech povoluje, přijal předloni 373 žádostí o povolení klinického hodnocení. V roce 2013 to bylo 413 žádostí. Podle průzkumu Asociace inovativního farmaceutického průmyslu mezi osmnácti největšími společnostmi činily v roce 2015 investice firem do testů léků v Česku 1,75 miliardy korun. O dva roky dříve to byly dvě mi liardy.