Snídat šampaňské je dobré s uzeným lososem, radí zástupce vinařského domu Veuve Clicquot

Snídat šampaňské je dobré s uzeným lososem, radí zástupce vinařského domu Veuve Clicquot

Snídat šampaňské je dobré s uzeným lososem, radí zástupce vinařského domu Veuve Clicquot Zdroj: Foto archív: Martin Bruno

Veuve Clicquot
2
Fotogalerie

Příběh šampaňského domu Veuve Clicquot, který vloni slavil 250 let od založení, je úzce spjat s osobností Barbe Nicole Cliquot. Francouzský vinař Emmanuele Gouvernet v Praze představil nový ročník 2015 La Grande Dame, šampaňského vytvořeného na počest zakladatelky.

„Velká dáma“ neboli La grande dame de la Champagne, jak se Barbe Nicole Cliquot přezdívá, v sedmadvaceti letech po smrti svého manžela převzala rodinný byznys a záhy pro svět vyrobila první ročníkové šampaňské (1810), vyvinula dodnes využívaný proces setřásání lahví (1816) a první známé blendované růžové šampaňské (1818). Na její počest vytvořili v Maison Veuve Clicquot stejnojmenné prestižní cuvée La Grande Dame, které je dnes symbolem a výkladní skříní vinařství Veuve Clicquot a jeho savoir-faire.

Nové cuvée La Grande Dame 2015 se zrodilo ve spolupráci s renomovanou italskou návrhářkou Paolou Paronetto, která vytvořila speciální dárkové krabičky ze své osobní palety barev. V pražském hotelu Andaz jej nedávno představil mladý vinař Emmanuele Gouvernet z týmu inovací v oblasti vína ve společnosti Veuve Clicquot.

Jak ovlivnil covid trh se šampaňským a jaká je situace dnes?

Pandemie zpomalila export a na dva roky zcela ovlivnila náš obrat, podobně jako v mnoha jiných odvětvích. O to víc se ale lidé chtěli v roce 2022 bavit a užívat si ho. Prodej šampaňského těžil z oživení globálních aktivit a dnes se odvětví opět daří velmi dobře.

Obecně platí, že zákazníci dnes kupují spíše sladší šampaňské (zejména v České republice), co si o tom myslíte vy?

Nákupní zvyklosti a chuťové preference se liší země od země. Ve Francii obecně dáváme přednost šampaňskému suššímu. Šampaňské neděláme podle výsledné hladiny cukru. Hladinu cukru přizpůsobujeme podle směsi a její enologické charakteristiky. Hledáme nejlepší rovnováhu a nejlepší výsledný výraz našich vín. Někdy přidáváme více cukru, někdy méně, záleží na vinném základu, roku, klimatu. Neexistuje nic jako univerzální recept. Každý rok přizpůsobujeme naše dávkování. Šampaňského máme širokou nabídku. Pokud si dáváte raději sladší šampaňské, můžete pít naše demi sec, ideální k ovocnému dezertu nebo k hořké čokoládě. Pokud máte rádi hodně sladké víno, vyzkoušejte šampaňské Rich, které je ideální pro mixologii.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!