Soukromá čínská klinika se v Česku rozroste, může být evropskou základnou

Čínská medicína, ilustrační foto

Čínská medicína, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Soukromá klinika světově největšího producenta tradiční čínské medicíny Tong Ren Tang, kterou loni otevřel v centru Prahy investor Michael Broda, je úspěšná. V atmosféře, kdy politické špičky podporují obchod s Čínou a tradiční čínskou medicínu, stihl už oficiálně zaregistrovat 33 doplňků stravy. „Jsme v aktivitách nad plánem,“ chlubí se Broda. A plánuje s čínským partnerem otevírat další kliniky.

V příštím roce mají vzniknout čtyři pobočky v českých velkých městech a lázních. Postupně ovšem míří i do jiných evropských zemí.

Před dvěma lety se Broda s expremiérem Petrem Nečasem dohodli, že trendy hovoří ve prospěch obchodu s Čínou. Dnes se Brodův Delta Medical Holding může stát v Evropě nejvýznamnějším partnerem Tong Ren Tang. Tento čínský gigant má 350letou tradici, jeho světová centrála hlásí za rok 2015 čistý zisk v přepočtu přes miliardu korun a roste dvouciferným tempem.

„Jsme v závěrečné fázi jednání, do jakých dalších zemí půjdeme. Mluvíme o Maďarsku, o zemích bývalé Jugoslávie, měli bychom zájem i o Rakousko. V první vlně by se mělo v zahraničí jednat o čtyři nebo pět poboček, finálně deset,“ uvádí Broda.

Klinice investora Brody se podařilo oficiálně zaregistrovat 33 doplňků stravy.

Stávající pražská klinika bude mít za letošek z poskytovaných služeb obrat něco přes milion korun. Do dvou let jej plánuje zdesetinásobit. A to nepočítá prodej doplňků stravy. „Myslíme si, že potenciál pro doplňky stravy v České republice je miliarda korun ročně,“ odhaduje optimisticky podnikatel.

Vývoj ale bude záležet i na tom, nakolik bude úspěšný v lobbování za to, aby na tradiční čínskou medicínu přispívaly zdravotní pojišťovny. Dnes to platí jen u akupunktury. U tradiční čínské medicíny spolupráce skupiny Delta Capital s Čínou neskončí, ve spolupráci s Nečasem vede další jednání. „Máme rozjednané kontrakty z oblasti transferu technologií,“ uvádí Broda.