Lékařská komora prohrála, Číňané mohou dál léčit Čechy

Čínská medicína

Čínská medicína Zdroj: profimedia.cz

Čínští lékaři mohou dál působit ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové, a to na základě výjimky ministerstva zdravotnictví. Tradiční čínská medicína se tak dál bude prosazovat v českém zdravotnictví, byť na ni pojišťovny nepřispívají a čínští lékaři nemají prověřenou kvalifikaci či zkoušku z českého jazyka. Do budoucna se v Hradci dál počítá se stavbou celé kliniky zaměřené na čínskou medicínu, další je v plánu v mladoboleslavské nemocnici.

Vizi, aby se z Česka stalo centrum tradiční čínské medicíny pro region střední a východní Evropy, již téměř nic nebrání.
I když České lékařské komoře vadilo, že pro čínské lékaře neplatí obvyklé podmínky, nejsou členy komory, nemají prověřenou kvalifikaci ani zkoušku z českého jazyka a nejsou vedeni ani jako hostující lékaři, se svými stížnostmi neuspěla.

Čínští lékaři tak mohou dál působit ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. „Komora již vyčerpala všechny dostupné právní prostředky, aby tato otázka byla dána do souladu s právním řádem, avšak bohužel bezvýsledně,“ informoval ve vnitřním časopise lékařské komory vedoucí její právní kanceláře Jan Mach. Lékaři se postupně obrátili na krajský úřad, hejtmana, policii, státní zastupitelství a ministerstvo zdravotnictví.

Projekt ambulance tradiční čínské medicíny a plánované čínské kliniky je spoluprací Fakultní nemocnice Hradec Králové, ministerstva zdravotnictví a čínské společnosti CEFC. Odborníci na akupunkturu, bylinky a další tradiční čínské metody v Hradci pracují na základě „dočasné“ výjimky, která se obvykle používá při krátkých návštěvách zahraničních odborníků.

„Lékař tradiční čínské medicíny pracuje v hradecké nemocnici na základě povolení ministerstva zdravotnictví, které je může vydat po dobu jednoho roku,“ vysvětluje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Navíc prý na čínského lékaře odborně dohlíží český kolega. Nic tak nebrání dalšímu rozšiřování čínských tradičních metod v českých nemocnicích.
Až bude v hradecké nemocnici postavena nová klinika, na niž CEFC dalo 10 milionů eur, má v ní působit sedm čínských lékařů.

Další centrum tradiční čínské medicíny by mělo vzniknout v mladoboleslavské nemocnici. Umístěno bude v nevyužívaných prostorách v budově léčebny dlouhodobě nemocných. I tady mají čínští lékaři poskytovat zdravotní služby na ministerskou výjimku. Ostatní poskytovatelé tradiční čínské medicíny v Česku neposkytují oficiálně zdravotní služby, ale poradenství podle živnostenského zákona, stejně jako ostatní léčitelé.

Tradiční čínský dobrý obchod
• Poskytování tradiční čínské medicíny v běžných nemocnicích má svoje odpůrce. Západní medicína je založená na důkazech a poskytování péče, která není podepřená klinickým výzkumem, některým lékařům vadí. Hradecká fakultní nemocnice dostala za prosazování tradiční čínské medicíny bludný balvan spolku Sisyfos. • Na tradiční čínskou medicínu nepřispívají a ani nebudou přispívat zdravotní pojišťovny. Za vstupní vyšetření s akupunkturou platí pacient dva tisíce korun. • Pro Čínu je tradiční čínská medicína důležitým vývozním artiklem, podporovaným vládou. Uvádí se, že produkce čínských bylin na vývoz živí mnoho čínských farmářů, Čína vyváží ročně statisíce tun bylin. Velikost světového trhu s tradiční čínskou medicínou se počítá v desítkách miliard dolarů a roste dvouciferným tempem. Jeden z nejvýznamnějších producentů, Tong Ren Tang, otevřel loni kliniku v Praze.