Tipy na letní čtení: Nový Hellboy, Cunningham či Náměsíčníci o vzniku 1. světové války

kniha

kniha Zdroj: profimedia

Deník E15 vybral z toho nejlepšího, co se letos dosud na knižním trhu objevilo, několik tipů na čtení u vody, v hotelu či na chalupě. Vedle detektivek a memoárů jsme nezapomněli ani na komiksy, vysokou literaturu a knihy z kategorie non-fiction. K ryze českým titulům také přidáváme několik tipů na dvojjazyčné či dokonce výhradně zahraniční knihy.

detektivky

Robert Galbraith: Volání kukačky & The Silkworm

volání kukačkyvolání kukačky|E15(Nakladatelství: Plus & Sphere)

V češtině letos vyšla debutová kniha Roberta Galbraitha Volání kukačky. Není žádným tajemstvím, že ve skutečnosti jde o detektivku J. K. Rowlingové, která se od dětské literatury vydala směrem k dospělým.

Vedle nového autora vytvořila také úžasnou hlavní postavu, detektiva Cormorana Strika, která Volání kukačky zajišťuje skvělý kredit stejně jako výjimečně zvládnuté řemeslo detektivky. Kdo Volání kukačky již četl a zároveň vládne angličtinou, může se pustit do pokračování. Pod názvem The Silkworm vyšlo ve Velké Británii v červnu a lze je zakoupit přes světové e-shopy nebo v některých českých knihkupectvích. Podle recenzí jde znovu o důmyslnou kriminální hru. Nakladatelství Plus, které Rowlingovou i Galbraitha v češtině vydává, chystá Hedvábníka na jaro příštího roku.

non-fiction

Christopher Clark: Náměsíčníci

NáměsíčníciNáměsíčníci|E15(Nakladatelství: BB art)

Letošní rok si svět připomíná propuknutí první světové války, tedy konfliktu, který podstatu i mapu světa překreslil významněji než kterákoli válka předtím či potom.

Kdo se chce podívat trochu dál za tuto obecnou pravdu, měl by si přečíst studii Chrostophera Clarka Náměsíčníci. Ten mimořádně poutavou formou splétá nitky vedoucí ke slavnému sarajevskému atentátu a poté sleduje, jak se veškeré mocnosti, často shodou nešťastných okolností a geopolitických souher, zapletly do neřešitelného spletence. Clarke odmítá obecná tvrzení o vině mocností, které nakonec stály na straně poražených, a přesvědčivě ukazuje, že vina byla na straně všech.

komiks

Mike Mignola, Duncan Fegredo: Hellboy – Divoký hon

HellboyHellboy|E15(Nakladatelství: Comics Centrum)

Komiks, který se myšlenkově vyrovná kterémukoli „serióznímu“ literárnímu dílu. Syn satanův se tentokrát vydává do Anglie, kde začínají řádit obři. Při jedné bitvě s nimi se v něm najednou probudí skryté běsy.

Vedle spousty nepřátel se tak Hellboy utká také s vlastním svědomím, minulostí a touhami. Pozornost si zaslouží nejen sám příběh, který omračuje svou propracovaností a košatostí (včetně odkazů na staroanglické legendy i předchozí Hellboyova dobrodružství), ale také fantastická akční kresba. Velkolepé dílo.

klasika

Umberto Eco: Jméno růže

Jméno růžeJméno růže|E15(Nakladatelství: Argo)

Jeden z nejslavnějších románů druhé poloviny minulého století dostal novou podobu. Slavný literát a sémiotik Umberto Eco své Jméno růže zredigoval. Vyhodil to, co jej za ta desetiletí štvalo, a představil Jméno růže pro 21. století. Milovníci přelomového postmoderního románu, který poprvé vyšel v roce 1980, ale nepřijdou o žádný ze svých oblíbených motivů, změn nedoznala ani detektivní linie, v níž se Františkán Vilém z Baskervillu snaží vyřešit tajemnou vraždu.

česká literatura

Emil Hakl: Hovězí kostky

Hovězí kostky,Hovězí kostky,|E15(Nakladatelství: Argo)

Emil Hakl již několik let dokazuje, že patří mezi tuzemskou literární elitu. Jeho jazyk je nesmírně živý stejně jako příběhy, které jím zachycuje. A vůbec není na škodu, že hlavní postavou je nejspíš on sám. V letošním výboru povídek Hakl potvrzuje svůj status, navíc Hovězí kostky konečně jasně ukazují, co si doposud čtenář musel skládat z jednotlivých Haklových knih – že tento autor nestojí na místě, vyvíjí se a pracuje s motivy, které jsou pro něj klíčové.

memoáry

Alex Ferguson: Můj příběh

FergusonFerguson|E15(Nakladatelství: Mladá fronta)

Ano, možná je v současnosti nejskandálnějším, nejúspěšnějším a nejsledovanějším fotbalovým trenérem světa José Mourinho. Tuto roli ale dlouhá desetiletí hrál kouč rudých ďáblů z Manchester United, sir Alex Ferguson. Několikanásobný držitel titulu Premier League, Ligy mistrů a dalších fotbalových vavřínů o svém bohatém životě napsal knihu a nebral si v ní servítky.

Popsal své vztahy s vedením klubu, ještě pikantnější pak jsou historky o slavných fotbalových celebritách, jako byl David Beckham nebo Wayne Rooney. Zajímavé čtení, a to nejen proto, že letošnímu létu zatím bezkonkurenčně vládne světový šampionát v Brazílii, z nějž si anglická reprezentace odvezla jenom ostudu. Vybrané kapitoly z Fergusonových pamětí budou od tohoto pátku vycházet v deníku E15 jako víkendové čtení na pokračování.

pohádky

Německé pohádky & Skotské pohádky

pohádkypohádky|E15(Nakladatelství: Garamond)

Hned dvě velmi příhodné knihy na dovolenou. Večer můžete přečíst některou z německých či skotských pohádek svým ratolestem v češtině a v noci pak sobě v samotném originále. Zatímco německé pohádky Jacoba a Wilhelma Grimmových jsou u nás dostatečně známé, skotské pohádky možná překvapí. Na druhé straně se budete moci opět přesvědčit, že ačkoli každý národ má své vlastní pohádky, mýty, z nichž vycházejí, jsou zcela univerzální.

pro náročné

Michael Cunningham: Tělo a krev

tělo a krevtělo a krev|E15(Nakladatelství: Euromedia Group)

Vydáním knihy Tělo a krev splácí nakladatelství Euromedia Group dluh vůči jednomu ze svých největších objevů pro české čtenáře. Jde o téměř dvacet let starý román amerického spisovatele Michaela Cunninghama, jejž proslavil fenomenální román Hodiny. V češtině nejnovější Cunninghamovo dílo (přitom originálně jedno z jeho prvních) vypráví osud čtyř generací původem řecké rodiny Stassosových.

Čtenáře zavádí do amerického Detroitu a tuto rodinu sleduje po takřka celé dvacáté století. Jak je u Cunninghama zvykem, jde o mistrovské zachycení mezilidských vztahů a umné spřádání komplikovaného příběhu do velmi čtivého celku.

ze světa

Milan Kundera: La fete de ľ insignifiance

kunderakundera|E15(Nakladatelství: Gallimard)

Letošní duben přinesl jedno velké literární překvapení – již výhradně francouzsky píšící Čech Milan Kundera vydal svou nejnovější knihu. Reakce jsou vesměs nadšené, Kundera ve Svátku bezvýznamnosti znovu prokázal nezměrný talent spisovatele a kritika současnosti. Ta je podle něho komická především proto, že ztratila veškerý smysl pro humor. Znalci Kunderova díla vědí, že jeho postřehy jsou vždy nadmíru přesné.