Turisté nerozlišují. Egypt a další země platí daň za arabské jaro

Egyptský zástupce na veletrhu ITB v Berlíně

Egyptský zástupce na veletrhu ITB v Berlíně Zdroj: profimedia.cz

Budova Mezinárodního kongresového centra, kde se ITB každoročně pořádá, byla postavena v roce 1979. Podle některých ošklivá, podle jiných obdivuhodná, vypadá jako raketa, která tu přistála jaksi omylem.
Vstup do prostor veletrhu je velmi německý
Areál veletrhu je tak velký, že přejít z jedné strany na druhou trvá asi hodinu. Operuje tu proto několik autobusů
Egypt je letos hlavním vystavujícím - snaží se zvednout svůj turismus zpátky na předrevoluční obrat
Egyptské krasavice
20
Fotogalerie
Egyptský pavilon je letos na berlínském výstavišti ze všech největší. U jeho monumentální brány se tyčí obří obrazovka a na ní běží přímý přenos z pláží u Rudého moře, z hotelových bazénů v Hurghadě, od pyramid v Gíze. Obrázky doprovázejí živé autentické „tweety“ od turistů přímo z místa. Celý spektákl, který Egypťané přivezli na největší turistický veletrh světa ITB, má jasné sdělení: Je tu bezpečno, tak už konečně přijeďte!

„Říci, že turismus prožil těžký rok, je slabé slovo,“ přiznává Munír Fachrí Abdal Núr, ministr turismu země, pro kterou je cestovní ruch hlavním zdrojem příjmu. Počet turistů v Egyptě se vloni propadl o 33 procent. Turismus tvoří 11,3 procenta egyptské ekonomiky a zaměstnává nejvíce lidí. Odliv turistů je daň, kterou Egypt a další arabské země platí za to, že povstali proti diktátorům. Arabská turistická organizace vyčíslila cenu revoluce: celý region kvůli prodemokratickým protestům přišel o sedm miliard dolarů. Úbytek turistů postihl většinu arabských zemí, nejvíce ale Egypt a Tunisko.

„Lidé teď moc nerozlišují mezi arabskými zeměmi. Ty jsou všechny trochu podezřelé. Bez rozdílu, od Maroka až po Írán,“ potvrzuje Manfred Schreiber, oblastní ředitel cestovní kanceláře Studiosus Reisen, která má roční obrat 230 milionů eur. Na strachu německých turistů z arabských zemí profitovaly hlavně Turecko, Chorvatsko a Španělsko, které hlásí zvýšený zájem. Němci jsou mistry světa v turismu – za dovolenou ročně utratí 61 miliard eur. Schreiber však věří, že se turisté do Egypta časem vrátí. A připomíná, že po teroristických útocích v Luxoru v roce 1997 se turisté vrátili už po šesti měsících.
Profesor Volker Perthes, který se arabským světem zabývá dlouhodobě, je skeptičtější. „Region čeká nejméně deset let turbulencí,“ soudí ředitel německého Institutu mezinárodních otázek a bezpečnosti.

Egyptský stánek na veletrhu ITB v BerlíněEgyptský stánek na veletrhu ITB v Berlíně | profimedia.cz

„Sýrie je v občanské válce. Libye není zpátky. Země jako Saúdská Arábie nebo Jordánsko za deset let nebudou jako dnes. Jsme v době obrovského přechodu,“ řekl Perthes plnému přednáškovému sálu v Berlíně. Revoluce má ale podle Perthese i svou pozitivní stránku. „Možná že k vám přijede víc lidí, které zajímá něco jiného než dva tisíce kilometrů pláží. Lidé se naučí rozlišovat mezi arabskými zeměmi, když uvidí, že v každé zemi byl vývoj jiný. Stejně jako ve východní Evropě, kde byla také každá revoluce jiná: v Rumunsku tekla krev, v Maďarsku to bylo poklidné,“ věstí Perthes.
Jeho předpověď se už do jisté míry naplňuje. Egyptské cestovní kanceláře už z revoluce udělaly téma výletů. „Na Tahríru jsme lidem ukazovali skupiny místních, aby jim řekli, co zažili. Dříve lidi zajímala starověká historie, dnes je zajímá současná historie, o níž čtou v novinách a kterou vidí v televizních zprávách,“ uvedl Schreiber z Studiosus Reisen.