Ubytovatelé by měli zveřejňovat IČO, navrhuje Airbnb. Nic to neřeší, oponuje stát i Praha

Airbnb navrhuje zveřejňovat IČO u svých nabídek.

Airbnb navrhuje zveřejňovat IČO u svých nabídek. Zdroj: Profimedia.cz

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš připravuje zákon o sdíleném ubytování, který by měl pomoci službu lépe regulovat.
2
Fotogalerie

Pod tlakem chystaných vnitrostátních, ale i unijních regulací přichází ubytovací platforma Airbnb s návrhem, jímž si může naklonit úřady. Ubytovatelé by podle ní měli zveřejňovat své identifikační číslo, které by městu a státu pomohlo efektivněji vybírat daně a poplatky, případně dodržovat další zákony. Společnost k tomu vyzývá i další digitální platformy nabízející ubytování. Praha i ministerstvo pro místní rozvoj kritizují Airbnb, že se samoregulací přichází pozdě, a navíc neřeší další problémy.

„Podporujeme dobrovolné uvádění identifikačního čísla na všech ubytovacích platformách v České republice, abychom městům pomohli zajistit prosazování místních předpisů. Věříme, že tento krok povede k větší transparentnosti a je v zájmu měst, hostitelů a hostů, komunit i platforem,“ řekl manažer Airbnb pro střední a východní Evropu Vladimír Beroun, podle kterého spuštění záleží na dohodě s politiky.

Airbnb se přitom odvolává na únorovou analýzu Spotřebitelského fóra, které došlo k závěru, že IČO je nejlepším nástrojem pro identifikaci ubytovatelů, jenž přispěje k větší samoregulaci celého trhu. „Problematika nedostatečnosti údajů identifikujících poskytovatele služeb na platformě není jen věcí ubytovacích služeb v soukromí. Obdobné problémy s identifikací ubytovatele na ubytovacích platformách jsou i v případě nabídek menších hotelů či penzionů,“ píše se v analýze.

Portál Amazing Places, který se zaměřuje na nabídku neotřelého ubytování od kempů po pětihvězdičkové hotely, to nepovažuje za problém. „Není to nic proti ničemu. Identifikační číslo se může uvádět, ale nikdy jsme necítili potřebu je někde uvádět, anebo naopak že by chybělo a někdo je vyžadoval,“ říká zakladatel portálu Petr Kotík. „Pokud je lidé chtějí znát, mohou si je dnes relativně jednoduše najít,“ myslí si Kotík.

Zástupci Prahy ani státu nepovažují iniciativu Airbnb za přelomovou. „Airbnb s návrhem samoregulačních systémů přichází bohužel teprve až v době, kdy je zjevné, že legislativní opatření bude přijato dokonce i na úrovni EU,“ uvedl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček. „Nyní navrhovaná opatření mohla platforma zavést již dávno, čímž mohla přispět k transparentnímu poskytování ubytovacích služeb,“ dodal.

Airbnb se dlouhé roky bránila, aby musela sdílet informace o lidech nabízejících krátkodobé ubytování. Nakonec k tomu byla donucena zákony, byť v Česku jejich vymahatelnost pokulhává. Městský soud v Praze loni rozhodl, že pronájem bytů přes Airbnb, Booking.com a podobné platformy jsou podnikatelskou činností, jež se musí danit. Brzy přibude povinnost pro platformy sdílet se státem příjmy a výdaje ubytovatelů, kteří touto činností vydělají ročně více než padesát tisíc korun.

Ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením Ivana Bartoše (Piráti) připravuje zákon o sdíleném ubytování, který by měl nastavit nástroje pro regulaci těchto služeb. Mimo jiné se hovoří o oznamovací povinnosti a povinném uvádění IČO. Normu chce předložit na podzim.

Spolek Snesitelné bydlení v centru Prahy vyčítá Bartošovu rezortu, že se v přípravách zákona dostatečně nezabývá tím, že nabízené byty často nejsou  kolaudovány k poskytování ubytovacích služeb.

„Nejde o jakýkoli pronájem, ale o podnikání v oblasti poskytování ubytovacích služeb. Tedy podnikání, které je již nyní dostatečně regulováno živnostenským a dalšími zákony, jež neumožňují umístit provozovnu ubytovacích služeb do bytu a ten přeměnit na hotelový pokoj. Dochází tím k užití stavby pro bydlení v rozporu s kolaudací, a tedy k přestupku,“ upozornil předseda spolku Petr Městecký, který hovoří o pravidelném krátkodobém pronájmu celých bytů. Ty ovšem tvoří většinu nabídek na Airbnb v Praze.

Na zákon čeká netrpělivě Praha, která bojuje s negativními dopady sdíleného ubytování, ať už je to nedostatek bytů v centru, nebo sousedské potíže. „To, co navrhuje Airbnb, neřeší hlavní problém,“ prohlásila pražská radní pro bydlení a legislativu Hana Marvanová (STAN), podle níž město musí řešit časté stížnosti rezidentů na hluk a nepořádek.

„Je to odpovědnost digitálních platforem. Potřebujeme, aby se dodržovaly stávající zákony,“ dodala radní, která v minulosti kritizovala Airbnb kvůli tajení identifikačních údajů ubytovatelů.

Podívejte se na nejdražší byty v Praze:

Video placeholde
• Videohub