Z Čechů se stávají jachtaři. Počet dovolených na lodi roste

Hausbót Yachting4U

Hausbót Yachting4U Zdroj: Yachting4U

Čechů, kteří vyhledávají dovolenou na lodi, přibývá každým rokem. Rostoucí zájem o dovolené na hausbótech a jachtách se promítá taky do meziročních růstů firem, které lodní dovolené nabízí. Z kdysi minoritní turistiky se tak v Česku stává byznys, který dokáže podnikatelům vydělat desítky milionů ročně.

Stačí jednoduchý nápad. Pronajmout si lodě na zahraničních kanálech a nabídnout je k pronájmu domácí klientele. Třeba jako společnost Yachting4U. Ta má k dispozici čtyři tisíce lodí a poskytuje plavební pobyty v 11 zemích světa. Jak jednatel společnosti Zbyněk Liška říká, klientů firmy přibývá rok co rok. Problémem byl jen rok 2012, který lidi z turistického byznysu považují za krizový.

„Pokles byl způsobený všeobecnou panikou vyvolaný strašením vlády rozpadem eurozóny. Letošní rok je opět v růstové tendenci a aktuální čísla nám signalizují podobnou hladinu jako v sezóně 2011, která byla zatím rekordní,“ říká Liška. Nejvyhledávanějšími destinacemi jsou podle Lišky Francie a Holandsko. Zákazníci při tom za pobyt platí nemalé peníze. V průměru dva tisíce eur, což je zhruba 54 tisíc korun za týden.

Nejenom Yachting4You zaznamenala nárůst počtu „lodních turistů“ do Holandska. Společnost Dutch Masters se na tuto zemi zaměřuje. „Ročně s námi pluje po Holandsku tři až pět tisíc klientů. Zde jde o pronájmy obytných motorových lodí. Dalších tisíc až patnáct set klientů s námi pluje v České republice. Zde jde především o cvičné a vyletní plavby. Meziročně rosteme zhruba o osm procent,“ říká Daniël Hagen, ředitel společnosti Dutch Masters.

Daří se i rybaření v cizině

Kvůli rozrůstajícímu se počtu hausbótů slaví úspěch i rybářský relax. Lidé často spojují plavbu s rybařením. České společnosti díky tomu expandují do zahraničí. „Hlavními cíli rybářů jsou italská řeka Pád a španělská přehrada Ebro. Tyto lokality jsou navštěvovány hlavně pro výskyt trofejních ryb,“ říká Jaroslav Hejtmánek, šéf agentury Fishingitaly.

Také on potvrzuje nárůst počtu klientů. Rezervace na rybářské cesty po Itálii mají obsazené od začátku března až do konce listopadu. Začíná prý stoupat taky trend zimních rybolovů, převážně k lovu candáta.

Jachta Yachting4UJachta Yachting4U|Yachting4U

Úspěch slaví i domácí voda

Daří se i společnostem, které nabízí zejména domácí lodní pobyty. I když to původně neměly v plánu. „Pobyt na hausbótu jsme brali jako relativně levnou dovolenou pro české občany, kteří už například zvažují, jestli mají na dovolenou v Chorvatsku. Co nás velmi překvapilo, bylo to, kolik „bohatých“ a dobře zajištěných lidí tráví svoji dovolenou na našich lodích v Česku,“ popisuje zkušenosti z praxe Zbyněk Súkup, který provozuje největší půjčovnu hausbótů v Baťovo kanále na řece Morava.

Zatímco v roce 2012 měla jeho firma 922 zákazníků, loni na jejich lodích plulo 1255 lidí. Loďaři očekávají další nárůst domácích plaveb i v letošním roce. „Příkladem je Baťův kanál, kde za sezonu projde loděmi 70 tisíc lidí. Totéž očekáváme v brzkých pár letech na Vltavě v jižních Čechách. Již teď máme slušné rezervace a to začínáme,“ prognózuje Radek Šíma, spolumajitel Lodě Hluboká.

Brzy nebude kde zakotvit

Počty dovolených na vodě rostou a z Čechů se stávají jachtaři. „V posledních letech se dá pozorovat pokles tradičních forem a nárůst aktivních forem dovolené. Dovolená na lodi se stává součástí životního stylu,“ říká ředitel Institutu turismu Jan Herget.

Nejde přitom jen o dovolené na lodích v zahraničí. Herget potvrzuje nárůst poptávky také po domácích vodách. Například na Lipně lze pozorovat zhruba deset procentní nárůst ročně. „Aktuálně se na nádrži pohybuje kolem 500 jachet. Brzy přijde doba, kdy to bude jako na jiných jezerech v Evropě, kde jsou všechna stání beznadějně obsazena,“ slibuje si nárůst trendu Jan Herget.

Velký byznys pro podnikatele zřejmě v brzku přinese řeka Vltava. Ředitelství vodních cest (ŘVC) dokončuje práce na splavnění řeky z Českých Budějovic až k Orlické hrázi, čímž vznikne sto kilometrů dlouhá vodní cesta. Místní optimisté už ve Vltavě vidí obdobu francouzské Loiry, která je oblíbeným cílem vodních dovolenkářů.

Pod zámkem v Hluboké nad Vltavou už je téměř hotov největší tuzemský rekreační přístav, kde od příští sezony najde útočiště až 74 plavidel. „Už nyní máme nabídky od řady podnikatelů, kteří by v tomto přístavu rádi provozovali půjčovny hausbótů,“ řekl šéf ŘVC Lubomír Fojtů. Nabídka zřejmě ještě vzroste poté, kdy se podaří dokončit vodní cestu z jižních Čech až do Prahy.

Fojtů: Baťovým kanálem se loni plavilo 70 tisíc lidí