Zahraniční turisté loni zlomili rekord

Secesní hotel Evropa na pražském Václavském náměstí

Secesní hotel Evropa na pražském Václavském náměstí Zdroj: ctk

Loňský rok vzbudil v majitelích českých hotelů a dalších ubytoven protichůdné pocity. Na jedné straně utěšeně přibývalo hostů, na straně druhé klesal počet přenocování. S tím souvisí i neustále se zkracující pobyty.

Češi i cizinci zavítali loni do tuzemských hotelů v rekordních počtech, jenže právě chování domorodců nakonec srazilo celkové výsledky do minusu. Češi strávili v hotelích meziročně o půl milionu nocí méně, celkový počet přenocování tak klesl o 0,6 procenta na 39,3 milionu. Se svým jednoprocentním růstem na rekordních 20,7 milionu nocí nemohli cizinci celkový pokles odvrátit.

Hoteliéři se tak musejí vyrovnat se zajímavým paradoxem: měli historicky nejvíce českých hostů, kteří však v hotelích strávili nejméně noclehů minimálně od počátku století. Podle údajů Asociace hotelů a restaurací a společnosti STR Global klesly tržby na pokoj o 0,2 procenta, cena za pokoj ve sledovaných čtyř- a pětihvězdičkových hotelích klesla o 1,2 eura na 71,58 eura. „Je skvělé, že jezdí více lidí, ale hotely vydělaly přinejlepším stejně, většinou však méně než v roce 2012,“ řekl nedávno deníku E15 konzultant ze serveru Hotelexpert.cz Martin Košatka.

Česko tak jde s trendem východní Evropy, kam ji také STR Global řadí. V regionu loni dále klesaly ceny i výnosy na jeden pokoj. To je velký rozdíl oproti zbytku Evropy, kde se hotelový byznys loni těšil až desetiprocentnímu růstu. Příkladem může být dánská Kodaň, kde se ceny zvedly o 20 procent na 113 eur a výnos z jednoho pokoje vzrostl dokonce o 32 procent na průměrných 68 eur. České hoteliéry může alespoň těšit znovuprobuzený zájem cizinců o krásy českých zemí. Prudce rostly příjezdy především ze Skandinávie, Číny a Jižní Koreje.

Hosté v ceských hotelechHosté v ceských hotelech | CSU