OBRAZEM: Průkopníci technologií, které vybralo Světové ekonomické fórum. Třeba nákladní Uber

Aleph Farms, Izrael. Zaměřuje se na udržitelnější produkci potravin, například na laboratorní pěstování masa.

Aleph Farms, Izrael. Zaměřuje se na udržitelnější produkci potravin, například na laboratorní pěstování masa. Zdroj: aleph-farms.com

Světové ekonomické fórum (ilustrační foto)
CargoX, Brazílie. Přes internetovou aplikaci propojuje dopravce se zákazníky.
Climeworks, Švýcarsko. Firma vyvinula zařízení k odstraňování oxidu uhličitého ze vzduchu.
Lavva, USA. Společnost vyvinula veganský jogurt vyrobený z rostlinných složek a bez přidaného cukru.
Lunit, Jižní Korea. Využívá umělou inteligenci v diagnostice rakoviny.
11
Fotogalerie

Technologičtí pionýři s globálním dopadem. Tak lze označit žebříček stovky menších firem a startupů z celého světa, které pro letošek sestavilo Světové ekonomické fórum. Patří mezi ně firmy zaměřené na umělou inteligenci i ty, které se věnují snižování uhlíkové stopy a dopadům klimatických změn.

Nejvíce zástupců v žebříčku Technology Pioneers mají Severní Amerika, Asie a Evropa, z jednotlivých zemí pak Spojené státy, Čína a Velká Británie. Český inovátor však mezi nimi chybí.

„Jsou to společnosti, které přemýšlejí odlišně a mají potenciál vyvolat změny. Zajímalo nás, jakou mohou v budoucnu sehrát roli ve svém odvětví,“ vysvětlila Susan Nesbittová z inovační skupiny Světového ekonomického fóra.

K úspěšným firmám patří třeba brazilská CargoX přezdívaná nákladní Uber, jejíž internetová aplikace propojuje dopravce se zákazníky. Keňská Twiga Foods zase vytvořila pro africká města virtuální tržiště ovoce a zeleniny, čímž spojuje farmáře s prodejci.

Světové ekonomické fórum uveřejňuje žebříček Technology Pioneers od roku 2000, přičemž vybraným firmám nabízí podporu při rozvoji. V minulosti se to týkalo například Airbnb, Bloom Energy, Googlu, Kickstarteru, Spotify nebo Wikimedie.