Orbán převedl univerzity pod nadace. Technologické firmy potvrzují své úspěchy v pandemii

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: Reuters, E15

Americký prezident Joe Biden
Microsoft
Alphabet, mateřská společnost Googlu
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Orbán čelí kritice kvůli reorganizaci univerzit

Maďarský parlament v úterý schválil převod jedenácti univerzit pod kontrolu nadací, v jejichž radách budou podle médií jemu loajální lidé. Krok vyvolal ostrou kritiku opozice, podle které jde o pokus premiéra Viktora Orbána ovládnout intelektuální a kulturní sféru. Orbánovi odpůrci se obávají narušení akademické svobody vysokých škol.

Hovoří však také o možné pojistce, která by straně Fidesz a jejím věrným uchovala vliv i po případné volební porážce v příštím roce. Panují i obavy z neprůhlednosti využívání financí z EU. Nadace totiž mají disponovat značným majetkem – podíly ve státních firmám, nemovitostmi a prostředky z unijních fondů. Orbán tvrdí, že tato reforma je nezbytná k modernizaci vysokého školství.

Zvýšení minimální mzdy v USA

Americký prezident Joe Biden podepsal exekutivní příkaz zvyšující minimální hodinovou mzdu na patnáct dolarů pro zaměstnance firem, které mají smlouvu s vládou. Naposledy tuto hranici zvyšoval v roce 2014 Barack Obama na 10,95 dolaru.

„Myslím si, že nikdo by neměl pracovat na plný úvazek, a přitom žít v chudobě,“ uvedl šéf Bílého domu na Twitteru. Přestože jsou v takovém pracovním poměru zaměstnány miliony lidí jakožto správci, pracovníci ostrahy, ošetřovatelé či operátoři call center, nárůst se patrně dotkne stovek tisíc lidí. Podle odborníků ale bude mít zřejmě nepřímý efekt na celkový růst mezd v soukromé sféře.

Z trhů a burz

Omezené pohyby na burzách

Úterní obchodování ve Spojených státech bylo ve znamení přešlapování. Dow Jonesův index a S&P 500 se pohnuly jenom mírně, první si připsal 0,01 procenta a druhý klesl o 0,02 procenta. Nasdaq Composite se snížil o 0,34 procenta na 14 090,22 bodu.

Navzdory rekordním výsledkům Tesly za první čtvrtletí šly její akcie dolů o 4,5 procenta. Bloomberg poznamenal, že ani pozitivní výsledky mnohých dalších firem se nepromítly do výraznějšího posilování akcií. Patrně už se z velké míry vyčerpalo během očekávání optimistických zpráv.

Vítězi pandemie jsou technologické firmy

Výsledky za uplynulý kvartál potvrzují, že období pandemie a karanténní opatření prospívají technologickým firmám. Společnost Microsoft v minulém čtvrtletí zvýšila meziročně zisk o 44 procent na 15,5 miliardy dolarů a předčila tak očekávání. Dařilo se také majiteli internetového vyhledávače Google, společnosti Alphabet. V prvních třech měsících letošního roku jí vzrostl čistý zisk o více než 160 procent na 17,9 miliardy dolarů. Výsledky byly mimo jiné dány velkou poptávkou po on-line reklamě.

Tweet dne

Když se díváme na děsivé scény z Indie, připomeňme si, že naše vláda blokuje dočasné pozastavení platnosti patentů vakcín, které by chudším zemím umožnilo produkovat jejich vlastní vakcíny.

Britský labouristický poslanec Richard Burgon naznačuje, že zděšení nad koronavirovým dramatem v Indii je poněkud pokrytecké, protože pro zastavení epidemie v chudých zemích je možné udělat víc.

Stane se dnes

  • Pokračuje plenární zasedání Evropského parlamentu. Poslanci budou diskutovat o napjatých vztazích EU a Ruska včetně důsledků výbuchu muničního skladu ve Vrběticích.
  • Německý finanční ústav Deutsche Bank zveřejní hospodářské výsledky za první čtvrtletí.
  • Americká centrální banka (Fed) na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru oznámí rozhodnutí o úrokových sazbách.
  • Japonský výrobce elektroniky Sony oznámí výsledky hospodaření za finanční rok 2020, který skončil v březnu.