Adrian Sarbu: Trampoty televizního Drákuly

Adrian Sarbu

Adrian Sarbu Zdroj: Repro Strategie

TV Nova oslavila 20 let existence. Nablýskaná párty v Národním muzeu měla dát zapomenout na neúspěšnou éru Adriana Sarbua. Kam však bývalý šéf televize zmizel? Měsíčník Strategie se vydal po jeho stopách.

Kam šlápl, tam sto let tráva nerostla. Úryvek z kultovního textu Pražského výběru by mohl být životním mottem Adriana Sarbua, bývalého generálního ředitele CME, které patří televize Nova. Problémy, jež způsobilo jeho rozhodnutí změnit obchodní politiku televize, se plně ukazují teprve nyní, třebaže se je současnému vedení v čele s Christophem Mainuschem daří poměrně svižně napravovat.

Podle výpočtů společnosti Admosphere z roku 2012 na rok 2013 zmizelo ze skupiny Nova téměř pět miliard korun v podobě prodaného reklamního prostoru. Zatímco v roce 2012 ceníková hodnota prodaného reklamního prostoru představovala 11,4 miliardy korun, o rok později to bylo 6,4 miliardy korun. To vše se stalo při velmi slušné sledovanosti, na niž neměla tragická Sarbuova rozhodnutí vliv. Co vůbec dělá v současnosti muž, který výkladní skříň skupiny CME přivedl skoro na mizinu?

TV Nova: Ceníková hodnota reklamního prostoru v období 2010–2013TV Nova: Ceníková hodnota reklamního prostoru v období 2010–2013 | Repro Strategie

Konec Sarbuova klanu

Měsíčník Strategie se jej pokusil opakovaně kontaktovat, jenže marně. Osmapadesátiletému Rumunovi, kterému zaměstnanci TV Nova přezdívají nepříliš invenčně Drákula, není do zpěvu ani v jeho vlasti. Tedy pokud jde o mediální byznys. Zatímco v Česku napravuje paseku po Sarbuovi Němec Mainusch, v rumunské Pro TV, kde si bývalý generální ředitel CME zachovával velký vliv, úřaduje pro změnu Litevec Alexander Cesnavicius.

Ten už stačil dát dohromady seznam Sarbuových lidí a do konce března se jich chce zbavit. Na přízeň s mocným Rumunem už doplatila dlouholetá ředitelka stanice Doina Gradeová či Sarbuova pravá ruka Maria Apostolová. Inteligentnímu divákovi se jistě uleví, že odešla i „matka soap oper“ Ruxandra Ionová, jejíž díla do Česka nahlédla, ale díky bohu nikdy nepochodila.

„Dnes se pro mě uzavřela důležitá kapitola. Měla jsem v životě štěstí, přinesl mi jen to nejlepší, pokud jde o lidi a zaměstnání. Nyní se otevírá další skvělá kapitola. Hakuna Matata. Bude to dobré,“ vzkázala svým příznivcům po vyhazovu Gradeová. Mimochodem Hakuna Matata znamená ve svahilštině „žádný problém“. Nyní už bývalá šéfka Pro TV slova pochytila nejspíš na některé ze svých vyhlášených dovolených v Africe.

Aleksander Cesnavicius, nový ředitel PRO TVAleksander Cesnavicius, nový ředitel PRO TVAleksander Cesnavicius, nový ředitel PRO TV

Lyžování s Drákulou

Hakuna Matata by si ostatně mohl říct i sám Sarbu. Jeho vliv v rumunských médiích mírně oslabil, jemu to však nijak nebrání investovat i mimo svůj tradiční obor. Pokud si pojedete zalyžovat do italského Pragelata, veřte, že se pohybujete na Sarbuově území. Je velmi pravděpodobné, že právě do Itálie zamíří citelná část z odstupného ve výši zhruba 5,5 milionu dolarů, které dostal bývalý šéf TV Nova od CME. Rumunská média odhadují, že Sarbu chce do Pragelata investovat zhruba čtyři miliony eur. Část peněz jde na koupi hotelu a zbytek na provoz některých sjezdovek.

Sami Italové se na spolupráci s rumunským manažerem velmi těší navzdory jeho nevalné pověsti. Značný podíl na tom má skutečnost, že Sarbu má postavit na nohy části střediska, které byly uzavřeny po olympijských hrách v Turíně v roce 2006. Státní i regionální pokladna zeje prázdnotou a místní politici věří, že Rumun dokáže využít svého vlivu a přivede do střediska desítky tisíc spoluobčanů, kteří zatím dávají přednost Rakousku.

Lyžování v AlpáchLyžování v Alpách

Ruská stopa

Italská investice napovídá, že Sarbu se příliš nežene do nových mediálních projektů navzdory tomu, že mu CME slíbila případné investice. Vedení skupiny to nejspíš vůbec nevadí, ale to nic nemění na tom, že vlastník TV Nova peníze potřebuje a potřebuje je rychle. Ve hře je tak prodej nejen rumunských, ale i bulharských aktivit. Podle informací Strategie CME už 28. února letošního roku poslalo americké komisi pro dohled nad finančním trhem (SEC) nástin svých plánů.

CME mluví konkrétně o rumunském rozhlasu a některých dalších menších aktivitách v Rumunsku. Podle rumunských médií je ovšem ve hře prodej všech projektů CME v Rumunsku i Bulharsku a zájemci se jen hrnou. Nejvážnějším z nich je mediální divize ruského energetického gigantu Gazprom, který provozuje mimo jiné televizi NTV, TNT a NTV Plus. Gazprom Media skupinu CME údajně přímo oslovila s nabídkou na koupi, nedostalo se jí ale zatím žádné konkrétní odpovědi. Tržní kapitalizace Gazprom Media, která činí 200 miliard rublů, by tohle ale mohla změnit.

CME nemá ostatně z postsovětského prostoru úplně dobré zkušenosti. V roce 2010 se na Ukrajině s velkou úlevou zbavila stanic Studio 1+1 a Kino. Ty od ní koupil místní oligarcha Igor Kolomojskij za celkem 300 milionů dolarů.

„Za nejlepších podmínek je prodej nejlepší volbou,“ pochvaloval si tehdy Sarbu transakci, která představovala objem tržeb za první pololetí roku 2010. Cena to tehdy nebyla špatná, obzvláště s přihlédnutím k faktu, že provoz na Ukrajině dotovala právě TV Nova.

Předkupní právo

Sarbu do chystaného prodeje rumunských aktivit CME může ještě výrazně promluvit. Na akcie tamních MediaProEntertainment a MediaProDistribution má předkupní právo. Do značné míry bude záležet na termínu, kdy Američané budou chtít z Rumunska odejít. Sarbuovo předkupní právo totiž zaniká s koncem roku 2015.
Bývalý šéf Novy se zatím k případné koupi aktivit CME nevyjádřil.

Do jisté míry to může být jeho zaměřením na lyžování v Itálii a také jeho vášní pro sportovní žurnalistiku. Sarbuova Mediafax Group nevlastní jenom největší rumunskou tiskovou agenturu, ale zároveň vydává sportovní deník ProSport. Jeho největší konkurencí na trhu je deník Gazeta Sportuliror, který vlastní skupina Intact, jež dlouho o prodeji vyjednávala se švýcarskou skupinou Ringier. Jednání zkrachovala a na scéně se objevil Sarbu.

Adrian SarbuAdrian Sarbu | Repro Strategie

„Stejně jako celý tisk je v problémech i vydavatelství sportovních publikací. V tomto prostředí je přežití dvou stejně zaměřených titulů velmi složité, ne-li nemožné. Adrian Sarbu je veden snahou o přežití na jedné straně a touhou po konsolidaci ProSportu na straně druhé,“ komentuje snažení rumunského oligarchy mediální expert Petrisor Obae.

Představa, že Sarbu opustí televizní trh navždy, by byla mylná. Je třeba mít na paměti, že „Drákula“ stále vlastní zhruba dva miliony akcií CME, a je tak jedním z největších individuálních akcionářů skupiny. Bude nepochybně zajímavé, kam se pohne cena akcií a jak se Sarbu zachová. Za pozornost stojí dění z roku 2010 a 2011, kdy Sarbu na burze prodal poměrně velký balík akcií v hodnotě zhruba 11 milionů dolarů. To podlomilo důvěru investorů v CME a vedlo k citelnému propadu ceny na burze, a tudíž i hodnoty celé firmy. Bývalý šéf TV Nova zkrátka vždy sleduje své zájmy, a jestli tím někomu ublíží, či nikoliv, to ho příliš nezajímá.

Adrian Sarbu (1955)Původním povoláním režisér, který v letech 1980–1990 natočil zhruba 150 krátkých filmů. V roce 1989 natáčel i rumunskou revoluci a produkoval vůbec první dokument o přelomových událostech „Prosinec 1989“ pro státní televizi. Po pádu režimu Nicolae Ceausesca působil jako poradce rumunského premiéra pro mediální záležitosti. V roce 1990 vedl úspěšnou volební kampaň Fronty národní spásy, aby nakonec obsadil místo tajemníka pro mediální záležitosti v rumunské vládě. Jen pár měsíců poté ovšem skončil a založil vůbec první rumunský soukromý deník Curierul National. Události nakonec nabraly ještě rychlejší spád a jen měsíc po vzniku deníku založil MediaPro, filmovou produkční firmu, jež se postupně rozrostla v největší rumunskou televizní skupinu. V roce 1995 spojil svoje síly s mediální skupinou CME, jejíž aktivity v Rumunsku vedl celkem 12 let. Od roku 2009 do srpna 2013 byl prezidentem CME a zároveň generálním ředitelem TV Nova. Sarbu na odchodnou dostal zlatý padák ve výši 5,4 milionu dolarů a zhruba 270 000 akcií firmy. CME se navíc zavázala, že bude investovat zhruba tři miliony dolarů do Sarbuova filmového projektu.