ČT nepřímo podpořila i projekt Ztohoven

Šéf ČT Petr Dvořák

Šéf ČT Petr Dvořák Zdroj: CTK/Vit Simanek

Kavárnu v hlavní budově České televize prostoupila tvůrčí atmosféra. Generální ředitel Petr Dvořák tam totiž na začátku týdne s převážně mladými dokumentaristy představil část z desítek dokumentárních projektů, které ČT připravuje.

Jen vloni tvůrci v České televizi dokončili 64 solitérních dokumentů, z nichž mnohé získaly ocenění i na zahraničních festivalech a filmových přehlídkách. ČT proto dál posiluje pozici hlavního producenta a koproducenta dokumentární tvorby.

Od začátku letošního roku schválila Programová rada ČT do výroby celkem 21 dokumentárních projektů, které jsou nyní v různých stádiích výroby. Zastoupeny jsou různé žánry od historických dokumentů, přes portréty různých osobností z řad umělců, lékařů a sportovců, až po sociální dokumenty na téma menšin, alkoholu, tabákového průmyslu a dalších témat z domova i ze světa. „Podporovat budeme jak zavedené významné režiséry a autory, tak i mladé nadějné dokumentaristy,“ přislíbil šéf veřejnoprávní televize s tím, že dokument přináší i poznání a významně posiluje společenské morální hodnoty.

Od magistrátu až po globalizaci

To je jistě případ úvodního dokumentu „Divadlo Komedie,“ který zastřešuje 12 záznamů představení stejnojmenného pražského divadla. Přestože získalo třikrát cenu Nejlepší divadlo roku, letos po neúspěšném dialogu souboru se zřizovatelem (hlavní město Praha) skončí; režisér odejde režírovat do Německa na přední scény a herci se rozejdou do Národního divadla a dalších. Proto také stálo za to zachytit mimořádnou práci, která tam vznikla.

Divadlo KomedieDivadlo Komedie

Ozdravný obrat veřejnoprávní instituce učinila podporou celovečerního dokumentárního filmu Občan Ztohoven, mapujícím průběh projektu Občan K. umělecké skupiny Ztohoven – tedy téže skupiny, na níž ČT dříve podávala trestní oznámení kvůli performanci se simulovaným jaderným výbuchem propašovaným do vysílání televize. Občan K zkoumá témata identity a identifikace jednotlivce v současném technologickém světě. Celkem dvanáct umělců si vyměnilo své fotografie na občanských průkazech a každý strávil rok s cizí identitou – účastnili se voleb do Poslanecké sněmovny, nechali si vystavit zbrojní pasy, cestovali po světě a vstupovali do manželství. Dokumentaristé zaznamenávali projekt od prvotního pořízení identifikačních fotografií a jejich počítačové úpravy až po zatčení jednoho z členů skupiny Policií ČR.

Čtete také:

Sugar Blog režisérky Andrey Culkové, která je vážně ohrožená těhotenským diabetem, zas investigativně pátrá po fatálních důsledcích staleté konzumace sladkého bílého prášku na jednotlivce a společnost. Tento film mimo jiné odpovídá i na otázku, jak se chemická látka C12H22011 podílela na rozložení sil Evropy a světa.

Dokumenu 2012 – přehlídka dokumentů ČT

Česká televize kromě připravovaných projektů představila také program zavedené přehlídky dokumentárních filmů, které v loňském roce natočila, nebo se na jejich výrobě podílela, s názvem Dokumenu 2012. Akci, na níž představuje to nejlepší ze své dokumentární tvorby, organizuje Česká televize již počtvrté. Projekce i doprovodné aktivity letošní přehlídky proběhnou ve dnech 20. a 21. června v kině Atlas.

Vedle projekcí 27 dokumentů letos festival nabídne také odborné přednášky pro veřejnost. Na téma Docusoap jako oblíbený i opovrhovaný televizní formát pojedná Chris Terril 20. června od 15:00 hodin. Na následující den od 13 hodin organizátoři přichystali setkání s americkými dokumentaristkami Karin Hayes a Victorií Bruce spojené s projekcí filmu We're Not Broke. V celodenním programu představí Česká televize žánrovou a tematickou pestrost své dokumentární tvorby včetně distribučních dokumentárních filmů, na jejichž vzniku se podílela.