Déčko představilo konkrétní pořady a tváře

Déčko představilo konkrétní pořady a tváře

Déčko představilo konkrétní pořady a tváře

Více než pětinu programu připravovaného dětského kanálu bude tvořit nová vlastní tvorba České televize. Z rozpočtu, který na poslední čtyři měsíce letošního roku činí celkem 118 milionů korun, ukrojí výroba původních pořadů 70 milionů. „Máme ambice, aby naše nové pořady byly prodejné na mezinárodním trhu,“ řekl na pondělní tiskové konferenci výkonný ředitel ČT:D Petr Koliha.

Jednadvacet procent programu Déčka budou úplně nové pořady z vlastní tvorby České televize. Jsou mezi nimi i dva hrané seriály – fantasy Špačkovi v síti času a sitcom Mazalové. „Špačkovi jsou o čase a o tom, jak moc je důležitý. Pro děti určitě budou nejzajímavější možnosti, které hrdinům dovolí zasahovat do dospělého světa,“ řekl režisér seriálu Špačkovi v síti času Karel Smyczek.

Podívejte se na upoutávku s původní hranou tvorbu:

„Další silnou a tradiční skupinou pořadů pro děti je animovaná tvorba. Pro ty nejmenší jsou připraveny čtyři premiérové Večerníčky, do budoucna klade Česká televize důraz na tvorbu animovaných seriálů pro starší děti. „Snažíme se původní animaci podporovat a držet ji při životě, věřím, že zrovna animované pořady mají, co se týče naší tvorby, největší šanci na zahraničních trzích,“ poznamenal generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Budeme vzdělávat, ale zábavně

„Polovina celkového rozpočtu Déčka jde na tvorbu vzdělávacích pořadů, zábavné vzdělávání je jednou z priorit dětského programu, hlavně tím se chceme odlišit od komerčních televizí,“ říká o vzdělávací funkci nového kanálu Koliha. Jednou z tváří Déčka bude Michal Nesvadba, který dostal na starosti vzdělávací cyklus pro nejmenší s názvem Ábécédé s Michalem. Na něj v roce 2014 voně naváže Jedna dvě, Michal jde.

Do kategorie zábavné vzdělávání spadají například i otevřená série téměř detektivních příběhů Lovci záhad, která by měla děti nad osm let přesvědčit, že i ony se mohou stát vědci nebo cyklus o logickém myšlení Chytrost nejsou žádné čáry, na jehož scénáři spolupracují Milan Šíma a Miloš Čermák.

Upoutávka na pořady z kategorie zábavné vzdělávání:

66 % programového obsahu Déčka budou tvořit zahraniční akvizice. „Jsou případy, kdy je lepší použít zahraniční pořad a nastavit ho tak, aby vyhovoval našim dětem,“ vysvětluje generální ředitel České televize Petr Dvořák. Příkladem jsou velké dějinné cykly nebo výpravné dokumenty. Hlavními partnery, od kterých Česká televize pořady přebírá, jsou televize ZDF a BBC.

Dalším pilířem nového dětského programu budou magazíny známé už ze současného programu ČT. Na novém kanálu poběží v jiné stopáži a v upravené podobě. Pro nejmenší to bude hlavně Kouzelná školka a víkendové Studio kamarád, starším se představí nová podoba planety Yó. Novinkou v této kategorii budou lifestylové pořady například o vaření (Draci v hrnci) nebo o domácích zvířatech (Náš zvěřinec). V nabídce Déčka nebude chybět ani dětské zpravodajství nebo cvičení a pořady o sportu. Pro nejmenší to bude například Tančení škola s Honzou Onderem, pro starší sportovní týdeník, který bude ve spolupráci s ČT sport připravovat a moderovat Aleš Valenta.

K novému televiznímu kanálu budou patřit i nové webové stránky Decko.cz. „Vytváříme bezpečné místo bez reklam a odkazů na neprověřené stránky,“ říká o přípravě nového webu jeho vedoucí Štěpánka Sunková. Web bude spuštěn až se zahájením vysílání Déčka, tedy 31 srpna, ale od 1. července na jeho adrese poběží letní soutěž pro děti s názvem Stopář.