Netvrdíme, že víme, jak se věci přesně dějí, hájí se majitel webů s „alternativním zpravodajstvím“

Ondřej Geršl

Ondřej Geršl Zdroj: jan vavra

Vladimir Putin
Angela Merkelová
Po útoku v Berlíně (21. prosince 2016)
Po útoku v Berlíně (21. prosince 2016)
Po útoku v Berlíně (21. prosince 2016)
12
Fotogalerie

Nově vzniklé Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám při ministerstvu vnitra vyvolalo ostré reakce ještě předtím, než začalo fungovat. Prezident Miloš Zeman jej označil za novodobého cenzora, instituce se však brání, že chce jen upozorňovat na lži a nikomu činnost nezakazovat. Kriticky na ni nahlíží také Ondřej Geršl, provozovatel portálu AC24, zařazený nevládní organizací Evropské hodnoty na seznam dezinformačních webů. „Naši čtenáři jsou natolik svobodní, že nepotřebují osobnosti či úřady k určení toho, co je vhodné a nevhodné číst,“ říká v krátkém interview Geršl.

Web AC24.cz funguje již více než pět let, můžete popsat začátky vaší publikační činnosti?

V Českých Budějovicích jsem nejdřív provozoval bar s galerií, toto odvětví mi však přestalo vyhovovat. K publikování mě to pak ale táhlo skoro přirozeně, pro mě šlo o další způsob, jak lidem něco předat, inspirovat je, podnítit v nich pozitivní změnu.

Tím spíše, když jsem se setkal třeba s čelnými představiteli bank a jiných odvětví a dozvěděl se věci, které se od toho, co předkládají média, značně liší. Například o finanční krizi v roce 2008. Podle mých zdrojů byla naplánována a vědělo se o ní předem.

Máte-li dobré a důvěryhodné zdroje, proč vaše weby nepublikují vlastní zprávy na nich založené a fungují hlavně jako agregátor obsahu ostatních serverů?

Problém je s anonymitou zdroje, respektive s tím, že většinou nechtějí být jmenováni. Snažím se tedy má zjištění přikládat do zpráv s podobnými informacemi, případně jsem něco málo naznačil při psaní úvodníků v časopise Vědomí.

My netvrdíme, že víme, jak se věci přesně dějí. Pouze upozorňujeme na to, jak se dle našeho pozorování nedějí. Dáváme prostor různým argumentům, informacím a faktům, která oficiální vysvětlení zpochybňují a dávají důvod k otázkám.

Mluvíte o informacích, ale některé zprávy, které se na vašich webech objevují, jsou vyloženě nepravdivé. Například převzatý článek založený na údajných zdrojích uvnitř CIA, podle nichž mělo dojít ke zrušení loňských amerických voleb. Nebo zpráva o tom, že berlínským trhem prý kamion vůbec neprojel. Asi chápete, kde je problém. Nehledě na to, že články byly nepodepsané.

Tyto články měl v kompetenci kolega, se kterým již nespolupracujeme. Do budoucna chceme mít alespoň dva redaktory a editora na plný úvazek. Texty musí posoudit čtenáři, v tomto případě se jednalo o dva nezávislé novináře Jima Stonea a Benjamina Fullforda a bylo to na webech Lajkit a Světkolemnás, kde si naši čtenáři vyžadují „kontroverznější“ zprávy, které na AC24.cz nenajdete.

Každopádně velká většina čtenářů si přesně tento typ přebíraných zpráv výslovně žádá a píší si o něj. My nikomu nic nevnucujeme – každý člověk si volí, čemu bude dávat pozornost. Přebíráme i zdroje, které nejsou zcela uznávány mainstreamovými médii, včetně těch ruských. Naši čtenáři jsou natolik svobodní, že nepotřebují osobnosti či úřady k určení toho, co je vhodné a nevhodné číst. A stále jich přibývá.

Co vás k využívání ruských zdrojů vede?

Většina zpráv západních agentur je zaměřena protirusky. To je i případ ČTK, jejíž produkci přebírají ostatní média včetně České televize. Přitom podle zákonů jsou ČT i ČTK povinny poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů.

To, co jsem popsal, myslím zajímavě kontrastuje s námitkami o proruských zdrojích.