S úctou osel

Blog Richarda Guryči

Blog Richarda Guryči Zdroj: Strategie

Není žádným tajemstvím, že jednou z poněkud temných metod manipulace veřejným míněním je ovlivňování diskusí na internetových fórech. Nechme ale tentokrát stranou zlořečené přisluhovače Kremlu či agenty v žoldu amerického imperialismu. Řeč je o údělu méně fatálních a více tragikomických umolousaných pěšáků v zákopech konkurenčního boje.

Chcete-li si virtuálně zasurfovat na vlně vzedmutých vášní a nestresovat se při tom nutností zaujímání vhodného politického či občanského postoje, nahlédněte třeba do diskusí na téma výběru řetězové pily nebo objektivu pro fotoaparát. Ve vyhrocených debatách mezi uživateli „chlapského“ nářadí či fototechniky, ale samozřejmě třeba i mezi akvaristy, majiteli fiatů, příznivci muškaření či chovateli drůbeže lze narazit na vášnivé příběhy splněných snů i tragických zklamání.

Zmíněná dramata často souvisí s pořízením věci, potřebné k pracovní či zájmové činnosti, která je i předmětem diskusního fóra. Lze v nich vystopovat celé posloupnosti dění včetně prvotní koketérie, zaujetí, pochybností a dilemat, definitivního okouzlení, těšení a následné satisfakce ze splněného očekávání. Ale narazíte i na rozčarování, prozření, zklamání, vztek a touhu po pomstě. Třeba když nejsou pilový řetěz nebo výsledné fotografie dost ostré.

A právě častí čtenáři těchto příběhů, nešťastníci ve stádiu potěžkávání pracně naspořeného balíku peněz, představují snadný cíl záškodnických akcí na konkurenčním bojišti. Foťák nejmenované značky pak podle těchto „diverzantů“ produkuje obraz tak zrnitý a blátivý, že by si od firemních vývojářů pes kůrku nevzal. Objektiv vinětuje tak, že pro samé černé okraje ani nevidíte tu malou světlou tečku uprostřed snímku. Karburátor té či oné pily se zanáší častěji, než přelétají letadla nad Ruzyní…

Ne že by popisované zkušenosti nemohly být i autentické. Ale z mnoha takových mikropříběhů čiší upocený konstrukt šestákové literatury natolik, že by mohly sloužit pro výuku novinářských elévů. Speciální kategorií této mimořádně slizké odnože podpásového PR jsou pak oslí můstky. Často natolik krkolomné, že by je obloukem obešel i samotný osel.

Z praxe administrátora webu lze dát k dobru třeba příklad diskutujícího, který si pod článkem o obojcích pro psy posteskne, že jeho pejsek je teď nemocný, a proto musí ležet doma. Ale páníček si může místo psa vyrazit na procházku s dalekohledem, aby se mohl lépe rozhlížet po krajině. A k tomu odkaz na e-shop, kde si takový dalekohled pořídíte za mimořádně výhodnou cenu. S úctou osel.

Richard Guryča je novinář a fotograf. Píše o životním stylu, bydlení, kultuře a komunikaci. Pracoval mimo jiné v deníku Dnes, v České televizi či v časopise 100+1 zahraničních zajímavostí. Se Strategií spolupracuje od roku 2014.

Chcete něco dodat? Souhlasíte, nebo jste proti? Reagujte prostřednictvím facebookových komentářů, které můžete psát přímo zde pod článkem.