Soumrak demokracie?

konference Svoboda a odpovědnost 2012

konference Svoboda a odpovědnost 2012 Zdroj: Mlada fronta

Deset názorů, které možná nechcete znát, aneb konference o úpadku kapitalismu a demokracie

1. Kapitalismus je momentálně smrtelně ohrožen. A to tím, že se přestávají dodržovat pravidla hry. Silní hráči na trhu dokážou obcházet zákon, nebo dokonce přinutit stát, aby jejich neetické chování nakonec legalizoval. 2. Stát ztrácí svoji moc ve prospěch partikulárních zájmů mocných korporací, nedokáže udržovat systém norem a hodnot (nejen právních, ale i etických), a tím přestává být schopen zajistit občanům bezpečí a prosperitu.

3. Nacházíme se v éře postdemokracie, kde pro kontrolu moci přestávají stačit dosavadní demokratické mechanismy. 4. Veřejnost není ochotná k dostatečným sociálním kompromisům, vytrácí se mezigenerační solidarita a rozevírající se sociální nůžky žádná reforma veřejných financí nezastaví.

5. Současná kasinová ekonomika vede k inflaci úvěrování, nadměrnému konzumu a nakonec ke stavu, kde lichvářství a následné exekuce patří k dennímu koloritu.

6. Světu vládnou naprosto nepřehledné ekonomické a mocenské vztahy, kde není jasné, kdo, za co a komu je zodpovědný.

7. Evropa je na nevyhnutelném ústupu, odmítá si to připustit, a navíc nedokáže artikulovat a hájit hodnoty, na kterých vyrostla.

8. Internet je pod záminkou „ochrany bezpečnosti“ stále více regulován, čímž dochází k oslabování jeho možnosti svobodně sdílet informace, a tím vyvažovat rostoucí moc korporací i případné zneužití státní moci. 9. Žijeme v zajetí prázdných floskulí typu „trh je všemocný“, „ministr musí být hlavně manažer“ či „stát je nejhorší vlastník“, aniž se nad nimi zamýšlíme.

10. Ekonomická i společenská situace mohla být v Česku jiná, kdyby na počátku 90. let nebyla zvolená „šoková varianta transformace“ bez možnosti vytvořit dostatečný právní rámec.

Ivan BartošIvan Bartoš | Mlada frontaPředseda pirátské strany Ivan Bartoš hovořil o tom, že pod záminkami „bezpečnosti občana“ dochází k osekávání svobod na internetu

To jsou jen některé z myšlenek, jež zazněly na konferenci Svoboda a odpovědnost 2012. V pražském hotelu Ambassador ji uspořádal 30. května časopis Právo&Byznys z vydavatelství Mladá fronta ve spolupráci se svou sesterskou publikací, ekonomickým deníkem Mladá fronta E15. Akce se zúčastnilo přes sto právnických, podnikatelských a mediálních osobností.

Karel ČermákKarel Čermák | Mlada frontaExministr Karel Čermák mluvil o tom, že ekonomové provedli svým „deregulačním blouzněním“ útok na stát, který v důsledku toho ztrácí svoji schopnost zajišťovat občanům udržitelné podmínky k životu

Konferenci tvořily tři tematické oddíly. V rámci prvního z nich, nazvaného Regulace a osobní svoboda v éře internetu, přednášeli analytik Petr Koubský, předseda České pirátské strany Ivan Bartoš a advokáti Tomáš Dobřichovský (AK Kříž Bělina) a Petr Bříza (AK Havel, Holásek & Partners).

Stanislav BalíkStanislav Balík | Mlada frontaSoudce Ústavního soudu Stanislav Balík se zamýšlel nad tím, proč se stáváme lichvářskou společnosti, kde člověk za jízdu na černo v MHD dostává pokutu, kterého může zruinovat

V rámci druhého tematického oddílu s názvem Zodpovědnost korporací versus svoboda podnikání vystoupili česko-americký vydavatel a novinář Erik Best, soudce Ústavního soudu ČR Stanislav Balík a Dagmar Dubecká, řídící partnerka AK Kocián Šolc Balaštík.

Jan LamserJan Lamser | Mlada FrontaNa konferenci pořádané vydavatelstvím Mladá fronta vystoupil také ředitel Poštovní spořitelny Jan Lamser

Do třetího oddílu, nesoucího název Co nyní potřebuje demokracie aneb Pravidla soužití v globálním společenství, přispěli místopředseda Senátu PČR Petr Pithart, doyen české advokacie Karel Čermák, politoložka Petra Gümplová z Univerzity Justuse Liebiga v německém Giessenu, ředitel Poštovní spořitelny Jan Lamser (ČSOB) a jako zvláštní host známý lékař Jan Hnízdil.

Eric BestEric Best | Mlada frontaČesko-americký novinář Erik Best hovořil o „smrti kapitalismu“ a hořce vtipkoval: „Vy Češi jste proti Američanům trochu zaostalí. Ještě jste nedokázali zlegalizovat kriminální chování.“

Konference se nesla ve velmi kritickém duchu vůči panující atmosféře v české i globální společnosti. Přesto přednášející nepropadali přehnané skepsi. Spíše upozorňovali, že je v důsledku na každém občanovi, jak on konkrétně bude dodržovat etická pravidla. Příspěvky přednášejících se setkaly u publika se značným ohlasem.

Záznamy přednášek účastníků konference uveřejníme na webu první červnový den. Podrobné zpravodajství o konferenci najdete v příštím čísle časopisu Strategie.