Tereza Svěráková pro Strategii: Rozhlížet se jen na českém trhu nestačí

Tereza Svěráková

Tereza Svěráková Zdroj: archiv

„Češi v sobě mají trochu nabubřelosti, která nám brání přijmout fakt, že v mnoha věcech jsme pozadu," říká v lednovém čísle měsíčníku Strategie Tereza Svěráková, bývalá kreativní šéfka Leagas Delaney, která nově zakotvila v Young & Rubicam.

V lednové Strategii se dále dozvíte, jak postavil svůj marketing projekt Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury, že Sazka plánuje dotáhnout západní loterijní trh anebo jak si stojí brand slavného fotbalového klubu Bohemians.

Titulní strana Strategie 1/2015Titulní strana Strategie 1/2015 | archiv

Rozumná ženská se do něčeho takového nepustí. Tak kdysi parafrázovala Tereza Svěráková fakt, že jako jedna z mála úspěšných žen domácí reklamy zvládá roli matky i kariéru.

Prošla jste hned několika zahraničními agenturami. V čem se lišily?

Atmosféru agentury určují její lidé, ale pak jsou tu samozřejmě také kulturní odlišnosti. Jinak funguje agentura s francouzským vedením, jinak s vedením německým. Jsem ráda za každou zkušenost. Ale když jsem jich pár načerpala, chtěla jsem se někde usadit na delší dobu.

Říká se, že v reklamě jde především o ostré lokty. Jak jste si s tím poradila?

Já to až tak nepocítila. Myslím, že mám velké štěstí na lidi, kteří mě inspirují lidsky i profesně. Když je ale člověk v mé pozici, někdy prostě musí dělat nepopulární kroky. Nesmí však přitom kličkovat a chodit nakřivo. Já jsem z filmařské rodiny, ale můj táta je celoživotní velký sportovec. A ve sportovním duchu nás děti vychoval. Asi proto mám v sobě chuť vyhrávat. Ovšem čím jsem starší, tím víc je pro mě důležité, aby byla na „trati“ pohoda.

Tereza SvěrákováTereza Svěráková | archiv

V čem je podle vás rozdíl mezi domácí a zahraniční reklamou?

Hlavně je bohužel stále velký a těžko říct, čím to je. Někdy mám pocit, jako by nám v Čechách obecně chybělo nadšení snažit se přiblížit světové úrovni. A to nejen v tomto oboru. Myslím, že v sobě jako národ máme trochu nabubřelosti, která nám brání přijmout fakt, že jsme v mnoha věcech pozadu. A logicky zvlášť v oborech, které zde vznikly až v devadesátých letech. To zaostávání za světovými standardy se bohužel prohlubuje a já doufám, že nám ten vlak neujede. A že to změní nastupující mladé talenty.

Celý rozhovor a další zajímavé informace naleznete ve Strategii č. 1, která vychází 30. ledna.