Budoucnost kávy je zajištěna. Vědci objevili odrůdu připravenou na globální oteplování

Nedávno znovuobjevená odrůda coffea stenophylla

Nedávno znovuobjevená odrůda coffea stenophylla Zdroj: E. Couturon, Ird

Znovuobjevená odrůda kávovníku coffea stenophylla
2
Fotogalerie

I následující generace lidstva si budou moci vychutnávat svůj tradiční šálek kávy. Kvůli globálnímu oteplování v něm ale patrně nebude ani arabica, ani robusta, ale nedávno znovuobjevená coffea stenophylla (na snímku). Tvrdí to botanici z Královské botanické zahrady, kteří v posledních letech detailně zkoumali teplotní odolnost této rostliny, včetně chuťových vlastností kávy z jejích semen.

Oba v současnosti používané druhy kávy jsou totiž citlivé na teplotu, v níž rostou. Obzvláště pak arabica, která pochází z etiopských a jihosúdánských výšin a vyžaduje maximálně ročních průměrných 19 stupňů Celsia. Robusta sice snese průměrných 23 stupňů, ani to ale vzhledem k postupnému oteplování klimatu nemusí stačit. Káva tak donedávna byla na předním místě žebříčku teplem ohrožených hospodářských rostlin (vedle pšenice, ale třeba i banánů či kakaa). 

Do toho všeho však v roce 2018 vstoupil objev Aarona Davise, vedoucího výzkumu kávy ve zmíněných botanických zahradách: v Sierra Leone totiž našel divokou stenophyllu – kávovník popsaný už v roce 1894, na který se ale s nástupem masového pěstování robusty a arabiky regulérně zapomnělo. Poslední dochovaný záznam o tomto kávovníku pochází z roku 1954. Už v roce 1898 přitom tehdejší superintendant Královských botanických zahrad na Trinidadu popsal šálek kávy ze stehophylly jako „excelentní, rovný kvalitě arabiky“. Stenophylla navíc vydrží až průměrných 25 stupňů.

Vědci nyní kávu ze stenophylly podrobili odbornému zkoumání. Ve spolupráci s experty z firem Nespresso a Jacobs Douwe Egberts učinili sérii chuťových testů. „Porotci ji ocenili. Káva byla mírně jiná, nikdo ji samozřejmě neznal, ale s tóny růže, bezu a liči, jako ta nejlepší arabica,“ uvedla Delphine Mieuletová z francouzského zemědělského výzkumného centra CIRAD, kde ochutnávání probíhalo. „Měli jsme malá očekávání, vše to ale změnil první šálek stenophylly, který jsem v srpnu roku 2020 ochutnal,“ uvedl pro agenturu AFP Davis s tím, že to bylo jako kdyby „namísto očekávaného octa ochutnal nejlepší francouzské víno“.

Davis se nyní soustředí na identifikaci vhodných podmínek pro pěstování stenophylly. První šálek z ní prý běžný zákazník ochutná už za pár let. Podle loňské analýzy platformy Research and Markets činí globální hodnota trhu s kávou přes 102 miliard dolarů a na výdělcích z pěstování kávy je existenčně závislých až 100 milionů farmářů.