Chybějí stovky zemědělců. Až se začne na jaře sít, budou to tisíce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Chmelnice na jaře (ilustrační foto)
Vinohrad na jaře (ilustrační foto)
Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha
Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD)
5
Fotogalerie

Nedostatek pracovníků začíná kvůli karanténním opatřením v Česku dopadat na zemědělce, chybějí stovky lidí. Až naplno vypuknou jarní práce na polích, mohou to být podle Zemědělského svazu tisíce.

„V současné době jde o nahrazení pracovníků, kteří jsou doma s dětmi, ale během krátké doby převáží nedostatek sezonních zahraničních pracovníků, kteří zajišťují méně kvalifikované práce,“ řekl pro deník E15 předseda svazu Martin Pýcha. Ti se nedostanou do Česka kvůli zavřeným hranicím po dobu 30denního nouzového stavu, tedy nejméně do poloviny dubna.  

Nejtíživější situace je podle svazu nyní na chmelnicích, kde je potřeba během těchto týdnů zapichovat drátky k růstu plodiny. „Pěstitelé měli dohodnuté brigádníky ze Slovenska, Rumunska, Ukrajiny a z Bulharska. Kdo je nahradí, zatím jasné není,“ uvedl tajemník Svazu pěstitelů chmele Michal Kovařík s tím, že každoročně kvůli tomu přijíždějí do Česka dva až tři tisíce osob.

„Abychom zvládli jarní práce, potřebujeme stovku lidí. Zatím jich máme dvacet,“ potvrdil pro ČTK také Vladimír Lichnovský, předseda Zemědělského družstva Kokory, jehož součástí jsou i chmelnice. Jedna ze základních surovin pro výrobu piva se loni v Česku pěstovala na více než pěti tisících hektarech. 

Jarní péči vyžadují i vinohrady, které se rovněž potýkají s nedostatkem lidí. Loni zabraly plochu šestnácti tisíc hektarů. „I když mají brigádníci ze Slovenska platné pracovní smlouvy a necestují dál než sto kilometrů za hranice, na některých přechodech je policisté pustí, na jiných ne,“ poznamenal prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray. Zákaz cestovat přes české hranice, aby se zamezilo šíření nákazy koronavirem, totiž neplatí za určitých podmínek pro občany sousedních zemí, kteří do tuzemska jezdí za prací. 

Zahraniční brigádníci chybějí také pěstitelům zeleniny, kteří v tuto dobu sázejí sazenice, rozmisťují fólie a podobně. „V tuto chvíli si myslím, že situaci zvládneme, i když s potížemi. Největší problém nás čeká ve druhé polovině května a na začátku června, kdy začínají sklizňové práce,“ uvedl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka. 

Ministerstvo zemědělství i Zemědělský svaz proto vyzvaly studenty, aby šli zemědělcům pomáhat. „Jejich prarodiče na tyto chmelové brigády jezdili a jejich pomoc byla zásadní,“ řekl šéf rezortu zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Zájemci se podle ministerstva už hlásí a jejich rozmístění do jednotlivých provozů koordinuje Agrární komora a Zemědělský svaz. „Během krátké doby se přihlásily tisíce zájemců, nejen z řad studentů,“ dodal předseda svazu Pýcha. Za práci podle něj dostanou mzdu odpovídající dané profesi.

Sledujte dění kolem koronaviru ONLINE