Deště zachránily letošní úrodu, dlouhodobé sucho ale trvá, říká tajemník zemědělské asociace Šebek

Česko sužují prudké deště (22. 5. 2019)

Česko sužují prudké deště (22. 5. 2019) Zdroj: ČTK

Česko sužují prudké deště (22. 5. 2019)
Česko sužují prudké deště (22. 5. 2019)
Česko sužují prudké deště (22. 5. 2019)
Česko sužují prudké deště (22. 5. 2019)
Česko sužují prudké deště (22. 5. 2019)
21
Fotogalerie

Jaký dopad budou míst silné deště, které v posledních dnech sužují Česko? Podle tajemníka Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslava Šebka jsou určitě pozitivní, protože povedou alespoň k saturaci povrchových vrtsev půdy. „Zdá se tedy, že se alespoň prozatím zachránila situace, kdy hrozilo obecně velkou neúrodou z nedostatku vody napříč celou republikou," říká Šebek v rozhovoru pro deník E15.

Kvůli silný dešťům je na 30 místech v Česku vyhlášen povodňový stav. Jaký dopad to bude mít na tuzemské zemědělce a úrodu?

Déšť v současné době je určitě pozitivní, neboť naše země se potýkala dlouhou dobu se suchem a v současné době došlo alespoň k saturaci povrchových vrstev půdy. Zdá se tedy, že se alespoň prozatím zachránila situace, kdy hrozila obecně velkou neúrodou z nedostatku vody napříč celou republikou.

Bude to stačit k doplnění zásob podzemní vody?

O tom se ještě hovořit nedá a z tohoto hlediska jsme zatím ještě pořád „na suchu“. Pochopitelně ale všeho moc škodí, takže příliš intenzivní srážky, které se místně už nestačí vsakovat a odchází třeba i s ornicí pryč z polí, jsou určitě problém, o důsledcích v podobě případných povodní ani nemluvě.

V jakém segmentu zemědělství budou škody největší?

O segmentu, kde by měly být škody největší asi zatím nelze obecně hovořit, na to je příliš brzy. Záleží od lokalit, kde nejvíce prší, co se kde pěstuje a jaký bude další vývoj. Příliš intenzivní lijáky mohou poškodit úrodu na polích obecně, snad jen možná s výjimkou travních porostů, které jsou nejodolnější. Pokud bude situace trvat v této intenzitě ještě řekněme týden, pak by škody v nějakém měřítku vznikat samozřejmě mohly.

Lze se preventivně bránit klimatickým výkyvům například postřiky nebo úpravou půdy?

Bránit se lze jen respektováním přírodních zákonitostí a odpovědným přístupem k hospodaření v krajině. Vše se vším souvisí a pokud se někdo dlouhodobě nechoval ve své lokalitě rozumně a hleděl jen na okamžité zisky, může mít problém s vodní či větrnou erozí a podobně. Žádná chemická opatření tento stav dohnat nemohou. Je to o celkovém přístupu k místu, kde farmář žije a podniká. U obrovských agroholdingů lze o tom ale velmi pochybovat. Na tyto výkyvy je obecně nejvhodnější model zemědělství založený na rodinných farmách, tak jako je tomu téměř všude ve světě. Jen u nás moc ne.

OBRAZEM: Dešte zvedly hladiny mnoha řek v Česku