Italským zemědělcům se vyplácí pěstovat konopí, zvládá i sucho na jihu země

Konopí

Konopí Zdroj: profimedia

Italští zemědělci, kteří se potýkali s nízkými výkupními cenami pšenice či suchem a necitlivým hospodařením poškozenou půdou, si našli nový byznys. Podle Salva Scuderiho, šéfa sicilského zemědělského družstva Colli Erei, to bylo konopí, co zachránilo jejich obživu. „Tento rok jsme díky němu vydělali desetkrát víc než dřívější produkcí pšenice. K tomu jsme si mohli dovolit zaměstnat čtyři pracovníky navíc,“ uvedl v deníku The Guardian

Vlastnosti konopí, například relativní odolnost vůči vysokým teplotám, vyniknou zejména letos, kdy se kontinent potýká s obdobím sucha. Italští zemědělci však jeho výhody nepociťují dlouho. Pěstování konopí k průmyslovým účelům je v Itálii legální od roku 2016. Od té doby se počet plochy vyhrazené k jeho pěstování desetinásobně zvýšil ze 400 hektarů naměřených v roce 2013 na současných 4000 hektarů.

Zákon, který umožňuje pěstování průmyslového konopí s maximálně 0,2 procenty psychoaktivní látky THC, vstoupil do legislativy se záměrem zvýšit rozvoj průmyslové produkce konopí.

Italové po právní úpravě začali vyrábět například konopnou ricottu, těstoviny a sušenky nebo také konopné "cihly" šetrné k životnímu prostředí. „Boom v produkci konopí je skvělou možností pro zemědělce posouvat hranice,“ řekl Roberto Moncalvo, prezident největší italské asociace zemědělců Coldiretti.

Podle něj rostlina představuje příležitost pro růst ekonomiky a zaměstnanosti. Je totiž oproti pšenici, která vynáší na trhu zisk 250 eur na hektar, desetkrát výnosnější, uvedla asociace Rete Canapa Sicilia, jejímž cílem je propagovat využití konopí v regionu.

Zvýšení produkce konopí navíc činí vysušenou půdu, kterou poškodily roky monokulturního pěstování pšenice, úrodnější. Konopí je tak výhodně hlavně pro chudé oblasti na jihu země. Rostlině se relativně daří i ve vysokých teplotách, jež se v nejpostiženějších regionech Itálie pohybují kolem 45 stupňů.

Rostlině se nicméně daří také v  České republice. V roce 2017 se konopí pěstovalo na 569 hektarech, z nichž téměř polovina osevních ploch je na území Jihomoravského kraje. Produkce v minulých letech značně stoupla, loni se například pěstování plodiny nejvíce zvýšilo právě na jižní Moravě z 38 na 258 hektarů.