Grilovačka letos zdraží. Může za to zelenina i vepřové

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Milovníci letních večírků si letos připlatí. Z potravin, vybraných serverem E15, podražila především zelenina a vepřové maso. Naopak z alkoholických nápojů zlevnil například tuzemák.

Cenu brambor žene vzhůru především sucho, v červnu zdražily podle Českého statistického úřadu meziročně o 47 procent na 27 korun za kilogram. Větším rekordmanem se stala cibule, která stála 39 korun za kilogram. To znamená meziroční nárůst o 182 procent. 

Ze zeleniny používané do salátů zdražila rajčata, a to o devět procent na 39 korun za kilogram. U paprik se cena zvedla o necelé procento oproti loňskému roku na 75 korun za kilogram. 

Nicméně dál by ceny zeleniny růst podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy neměly. “Nejdramatičtější fázi cenového růstu už mají brambory i další zelenina typu cibule nebo zelí za sebou,” uvedl. Naopak salátové okurky větší zářez do peněženky než loni nezpůsobí. Kilogram v červnu stál 34 korun, což je meziročně o šestnáct procent méně. 

U masa vhodného k letnímu grilování záleží na druhu. Milovníci rožnění vepřové krkovice zaplatili o sedm procent více než loni, to znamená 132 korun za kilogram. Oproti roku 2016 to zároveň je nárůst o čtvrtinu. Hovězí maso zadní bez kosti stálo téměř stejně jako loni, zlevnilo o procento a půl na 222 korun za kilogram. 

Posledních pět se zvyšuje cena kečupu, kilogram v červnu stál 65 korun. Mírně zdražuje i chleba, meziročně to bylo o dvě koruny na 26 korun za kilogram. 

Letní večírky se obvykle neobejdou bez alkoholických nápojů. Snížila se cena tuzemáku, a to meziročně o šest procent na 262 korun za litr. Cena světlého ležáku v lahvi se téměř nezměnila, v červnu stál půllitr 21 korun.