Jednička v šumivých vínech Bohemia Sekt po letech stagnace zvýšila tržby

Bohemia Sekt

Bohemia Sekt Zdroj: Profimedia

Ředitel Bohemia Sektu Ondřej Beránek
Ředitel Bohemia Sektu Ondřej Beránek
Bohemia Sekt
Bohemia Sekt
Ředitel Bohemia Sektu Ondřej Beránek
10
Fotogalerie

Dominantní hráč na tuzemském trhu šumivých vín Bohemia Sekt se vymanil ze stagnace. Loni zvýšil tržby meziročně o více než šest procent na 1,7 miliardy korun. V předchozích třech letech firma uržila shodně 1,6 miliardy korun.

Lepší výsledky připisuje ředitel Bohemia Sektu Ondřej Beránek především silným prodejům na konci loňského roku. „Rok 2018 hodnotíme jako mimořádně úspěšný. Kromě již tradičně silného prosince jsme prodali rekordní množství lahví také v listopadu,” uvedl pro E15. 

“Za celý rok jsme prodali více než 29,5 milionů lahví, meziročně o necelá tři procent více. Nejsilnější kategorií byly tradičně sekty a šumivé nápoje, kterých se prodalo 18 milionů lahví, tedy o dvanáct procent více než v roce předcházejícím,” dodal. 

Bohemia Sektu loni rostl také zisk. Společnost jej zvýšila meziročně o téměř tři procenta na 454 milionů korun. Pod firmu kromě stejnojmenné značky šumivých vín spadají také Habánské sklepy, Víno Mikulov, Chateau Bzenec, Vinařství Pavlov, šumivé nápoje Avanti nebo aperitivy Metropol. Kromě zmíněných značek Bohemia Sekt distribuuje na českém trhu také prosecco Mionetto ze severní Itálie. 

V letošním roce by nicméně obrat Bohemia Sektu mohl klesnout, společnost podle výroční zprávy očekává tržby ve výši 1,6 miliardy korun. „Určitou část zboží si naši odběratelé nakoupili do zásob na letošní rok ještě před koncem roku loňského, což pak ovlivní statistiku roku 2019 a meziroční srovnání,“ vysvětlil Beránek. 

Přední tuzemský výrobce vína plánuje letos rozjet ve zkušebním provozu novou lisovnu hroznů v Mikulově za více než dvě stě milionů korun, což je největší investice v historii firmy. První hrozny by měly být ve středisku zpracovány už z letošní sklizně. 

„Přibližně čtvrtinu až třetinu hroznů pro nás zpracovávají partneři, protože nemáme dostatečnou kapacitu,“ vysvětlil dříve v rozhovoru pro deník E15 Beránek. „Nyní budeme schopni ve vlastních provozech zpracovat veškeré hrozny, které nám sklizeň zajistí,“ doplnil. Firma zároveň plánuje rozšířit současnou plochu svých vinic ze současných 550 hektarů na šest set hektarů v roce 2020. 

Bohemia Sekt sídlící ve Starém Plzenci ovládá německá společnost Henkell International. Firma dominuje českému trhu se sekty, na kterém zabírá podle vlastních údajů dvě třetiny. Dalšími významnými vinaři jsou Templářské sklepy a Moët & Chandon, jejichž tržní podíly se pohybují jen kolem pěti procent. 

Hospodářské výsledky Bohemia Sektu (v milionech korun)
 tržby*zisk
20141425284 
20151602300 
20161590 362 
20171597 442 
20181697 454 

Pramen: obchodní rejstřík

* součet tržeb za prodej výrobků a služeb a tržeb za prodej zboží