Kde se vzal „ejl“?

Zdroj: Budějovický Budvar, národní podnik

Pivo lidé s chutí pijí už více než 10 000 let. Vedle ležáků, které mají Češi tak v oblibě, si svou pozornost získávají také jiné typy piva. Víte, kde se tento lahodný nápoj objevil poprvé a co je Ale zač?

Nejoblíbenější nápoj faraonů i žebráků

Někteří tvrdí, že za objevením piva stojí jedna velká náhoda. Tedy že do nádob, ve kterých dávní zemědělci skladovali obilí, natekla voda a došlo ke kvašení. Jisté však je, že se pivo brzy stalo téměř stejně nepostradatelným jako voda.

Zatímco v antickém Řecku a Římě se popularitě dlouho těšilo především víno, ve starověkém Egyptě se dělníkům často vyplácely příděly piva v rámci výživného. Pivo patřilo ke každodennímu stravování faraonů, dospělých i dětí a bylo tak nejrozšířenějším a nejoblíbenějším nápojem všech vrstev společnosti. Nutno podotknout, že místo chmele byste v něm tenkrát našli dnes už méně obvyklé přísady jako datle, med, olivový olej nebo mandragoru.

Obliba piva stoupala i napříč Evropou. V českých zemích se dlouho vařilo hlavně pšeničné pivo, s rozvojem průmyslové výroby spodně kvašeného piva v polovině 19. století ale přišel oblíbený ležák. Poslední dobou se oblibě stále více těší i piva z minipivovarů, které nabízejí rozmanitější a exotičtější příchutě Alu.

Ale vs. ležák

Zatímco typický český ležák patří mezi spodně kvašená piva, pivo Ale se vyrábí svrchním kvašením. Nebylo tomu tak vždy – název „Ale“ se v Anglii dříve používal především pro označení nápojů, které se vyráběly bez použití chmele. Historicky ho nahrazovala směs bylin a koření, nicméně dnes už se chmel používá i při výrobě Alu. Právě chmel se v pivu totiž podílí na jeho charakteristické hořkosti a vyrovnává sladkost sladu.

Pod názvem „Ale“ dnes najdete už nejen tradiční anglická, americká a belgická piva, ale používá se i pro širší označení svrchně kvašených piv. Ale kvasí při vyšších teplotách a kvasinky při vaření stoupají na vrchol varné nádoby. Díky tomu pivo Ale obvykle dosahuje vyššího obsahu alkoholu než ležák a právě svrchní kvašení také stojí za jeho charakteristickou, výrazně aromatickou chutí – ovocnou, kořeněnou a s intenzivnější příchutí hořkého chmele.

Kam v Česku na Ale?

V dnešní době se Ale dostává i do hledáčku českých pivařů. Zajímá vás, jak chutná český Ale? Sládci Petr Košin z národního pivovaru Budvar a Michal Kuřec z minipivovaru Nachmelená Opice spojili síly a v Budvaru společně uvařili vůbec první pivo typu Ale. Výsledkem je unikátní, studeně chmelený Opičí Ejl s příjemnou hořkostí a aroma květin, ovoce a citrusů. Už na něj máte chuť? Na mapě si najděte, kam na pivo na nejbližší Ejl.