Kofola se zbavuje podílu v ruském nápojáři, inkasuje přes sto milionů

Kofola

Kofola Zdroj: E15 - Anna Vacková

Kofola
Kofola
Kofola
4
Fotogalerie

Dceřiná společnost Kofoly vystupující pod názvem Alofok prodala poloviční podíl v ruské nápojářské firmě Megapack. Česká skupina tak již nevlastní žádný podíl ve této společnosti, uvedla na svém webu. Prodejní cena je pět milionů dolarů (necelých 115 milionů korun). Na informaci jako první upozornil web banky Fio.  

„Po odchodu z polského trhu se Kofola stahuje z dalšího pro ni neperspektivního a rizikového trhu. K prodejní ceně inkasovala navíc dodatečnou dividendu v objemu 14 milionů korun.

Ruská investice podle společnosti netvořila jádrový byznys skupiny a prodej podílu byla spíše otázkou času. „Roční příspěvek do zisku před zdaněním se v posledních letech pohyboval do dvaceti milionů korun, v kontextu konsolidovaného čistého zisku zhruba 300 milionů byl tedy marginální. Prodejní cenu vzhledem k výše uvedeným příspěvkům do ziskovosti považujeme za adekvátní,“ řekla šéfka vztahů s investory firmy Lenka Frostová.

Analytik Fio banky Jan Raška hodnotí transakci z pohledu Kofoly pozitivně. „Postupné opuštění neperspektivních trhů, tedy například Polsko, Rusko, a na druhou stranu upevňování pozice na jádrovém česko-slovenském trhu v podobě nedávné akvizice tuzemských producentů minerálních vod Korunní a Ondrášovka vnímáme jako kroky správným směrem,“ uvedl Raška.

Kofola je jedním z nejvýznamnějších výrobců nealkoholických nápojů ve střední Evropě. Má devět výrobních závodů v Česku, Slovensku, Slovinsku, Chorvatsku a Polsku. K výrobkům firmy Kofola vedle stejnojmenného nápoje patří nápoje značek Rajec, Jupí, Vinea, Jupík, Semtex nebo Top Topic. Kofola má téměř 2000 zaměstnanců, z toho asi 700 v Česku.

Za první tři čtvrtletí letošního roku Kofole vzrostly tržby meziročně o 3,6 procenta na 4,89 miliardy korun a ukazatel EBITDA (provozní zisk před odpisy) jí stoupl o 0,5 procenta na 860,2 milionu korun. Před týdnem Kofola oznámila, že kupuje stoprocentní podíl ve společnostech Karlovarská Korunní a Ondrášovka.